Annonce

Annonce

Svar: Morgenrutine


24. maj 2010

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære mor

De fleste børn vil i 7 måneders alderen have behov for at blive ammet 4 gange for at få deres behov for mælk/væske dækket og hvis du ikke ammer i løbet af dagen, så er 2 amninger på nuværende tidspunkt nok for lidt ...

Det er altid en balance, fordi hvis man giver for meget mælk, så vil barnet ikke spise morgengrød - modsat, hvis barnet ikke får mælk/mad nok, hvis der går for lang tid imellem at barnet bliver tilbudt noget, så kan det også nogle gange næsten virker som om at kroppen går i dvale og barnet vender sig til ikke at behøve noget og holder derfor op med at spise - hvilket er rigtig skidt, for behovet er der jo, barnet mærker bare ikke sult fordi det har vænnet sig til at undvære ...

Mit forslag til jer er, at du giver din datter bryst om aftenen inden hun puttes - igen sen aften inden du går i seng og vågner hun så og søger brystet en ekstra gang i løbet af natten eller tidlig morgen, så får hun det. Sover hun igennem fra midnat til næste morgen tidlig, så starter du med at give hende morgengrød og her må hun så naturligt være sulten, når hun ikke har fået noget fra kl. 24 ...

Start så her med at give hende lidt frugt i hånden, som hun kan sidde og sutte på, opbløde med spyt, sutte saften ud af og så hun bliver sporet ind på at det er spisetid nu og følg så efter med lidt grød og lidt vand af en kop. Det at få lidt frugt i hånden som hun sutter på, vil naturligt kunne vække lidt behov for at få lidt at spise og det vil kunne gøre hende mere klar til morgengrøden bagefter.

Med hensyn til formiddagslur, så gør det ikke noget at hun om formiddagen kun sover 45-60 minutter. Det er helt fint, så er der plads til et formiddagsmåltid også ud over grøntsagsmosen hun skal have til frokost, og så kan hun få mælk igen inden middagsluren og så sove en længere ...


Annonce

... middagslur. Hvis hun sover den længste lur midt på dagen, vil hun naturligt også kunne holde sig bedre vågen til om aftenen og vil få en rytme, hvor hun også går i seng i nogenlunde tid om aftenen :)

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05: Evt. amning og sover videre, springer hun den naturligt over, så kan den helt undværes.

Morgen 7.30: Starter med blød frugt i hånden, efterfølges af havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos (evt. jerntilskud), evt. forsøge med små bidder af en bolle, hvis hun virker til at ville tygge lidt, frisk frugt og bær i hånden. Vand af kop.

Puttes til formiddagslur sover måske kun 45-60 minutter

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende - hjemmelavet mos eller mos fra glas, kan bruges. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Ammes eller flaske (hvis det er far der nu har overtaget barsel og det er lykkes at give flaske) og puttes til middagslur kl. 13-13.30, må her gerne sove et par timer :)

Eftermiddag 16: En lille portion flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt og bær i hånden, vand af kop. Kan evt. også få lidt mælk her, for at få mælk nok - dette især vigtigt, hvis morgenamningen springes helt over.

Aften 18: Mere og mere familiemad, ris med lidt sovs, indmaden af en frikadelle, lidt laks eller lignende moset ned i grøntsagerne, kogte stykker blomkål, broccoli eller lignende i hånden at gumle på selv.

Ammes og puttes til natten ca 19.30-20 Tidspunktet varierer efter hvor lang en middagslur hun har taget.

Sen aften 23-24: Ammes

Jeg håber at ovenstående plan giver lidt idé om, hvad I kan forvente nu og hvordan I kan komme lidt videre :) Og at lidt frugt om morgenen kan få hende igang med morgengrøden ...

Rigtig meget held og lykke. God weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Citrusfrugter

Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.

Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...

Læs mere i Babylex

Ruske

Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.

Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annonce