Annonce

Annonce

Svar: Begyndt at hade sin seng


13. maj 2010

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Adams trætte forældre

Det vil være en rigtig god idé at I får tjekket Adams ører, nogle gange når børn vægrer sig mod at blive lagt i deres seng og også sover uroligt og har mange opvågninger om natten, så skyldes det at barnet har problemer med ørerne. I kan bestille tid direkte hos en ørelæge - I behøver ikke henvisning.

Nogle børn forbinder deres seng med noget ubehageligt, hvis de har fået lov til at græde længerevarende i sengen, hvis der ikke er blevet reageret. Det kan både være fordi han har fået lov til at græde, når han er blevet puttet fordi I f.eks. har kørt en metode hvor "han skal lære at falde i søvn selv" eller det kan ske, hvis han f.eks. er vågnet og har været rigtig ked af det og I så ikke har hørt ham og derfor har været for lang tid om at reagere. Sådanne oplevelser kan nogle gange gøre, at barnet forbinder sin seng med noget ubehageligt og noget utrygt og derfor vægrer sig mod at blive lagt der. Om det kan være tilfældet hos jer ved jeg ikke - det er jo første gang I skriver til mig :)

Derudover tænker jeg at det er super vigtigt at han igen begynder at forbinde det at skulle overgive sig til søvnen med noget dejligt og noget rart og derfor vil det være super godt, hvis han lige nu bliver ammet mere eller mindre i søvn. Amningen skal indgå som en fast del af hans putteritual, fordi amningen gør ham tryg og den vil hjælpe ham med at overgive sig til søvnen på en naturlig og rar måde.

I løbet af dagen kan du amme ham i dobbeltsengen og lade ham falde i søvn der, så får I begge hvilet jer godt. Samme princip kan du så overføre til om aftenen, hvor du også ammer ham i soveværelset og så kan du forsøge at putte ham i sengen lige der, hvor han er lige ved at falde i søvn, men stadig registrerer, hvor han bliver lagt. Han skal altså ikke puttes spilvågen, men puttes fra mors favn og ned i sengen lige der, hvor ham misser med øjnene men er fuldstændig tryg og rolig ved at skulle overgive sig til søvnen.

Jeg ved ikke hvor fysisk stor han ...


Annonce

... er - men hvis det er muligt at svøbe ham i et klæde eller i dynen allerede når han bliver ammet, så vil det være rigtig godt. Så føles skiftet mellem favn og seng ikke så stort. Når han så ligger i sin seng, så er det vigtigt at du stadig har hænderne på ham så han mærker nærheden, mærker at du er der og luller ham til ro, der hvor han ligger. Måske skal han op i favn igen, beroliges, betrygges og atter puttes i sengen når han igen er rolig. Det kan godt være nødvendigt at gøre dette flere gange i en periode, for at få ham gjort helt tryg ved sin seng igen.

Og så lige en lille sidebemærkning ... :) At sove fra 19-05 uden at få mad er super flot og det ses at børn pludselig har et par nætter, hvor de gør dette. Det er dog ikke noget I kan forvente og især ikke når han nu er begyndt med skemad. Hans væskebehov er ligeså stort som hidtil, skemaden kommer ud over hans vanlige indtag af mælk og derfor vil han naturligt have behov for hyppig amning - ofte netop aften og nat ... Så er det dejligt at han har kunne sove et langt søvnstræk - men I kan ikke forvente at han gør det de næste par måneder. Han har brug for mælk netop i ydertidspunkterne.

Det er derfor et reelt behov at blive ammet igen f.eks. kl. 01 og en plan for dagen kan se således ud:

Tidlig morgen: Ammes og sover videre i mors seng, vågner ofte også med en morgenamning

Formiddag: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost: Grød, evt. med frugtmos som topping, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Eftermiddag: Ammes

Sover dagens 3. lur som ofte er en powernap

Aften: Grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes og puttes til natten

Sen aften eller tidlig nat: Ammes

Mange børn har faktisk i denne alder behov for amning både kl. 20, 23.30, 03 og 06 - men nogle børn vil trives fint med amning kl. 20, 01 og 05 og det kunne godt være tilfældet hos jer - men relevant med mælk på ydertidspunkterne er det altså stadig :)

Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Akupunktur

Der findes mange former for akupunktur. Oprindeligt er akupunktur en gammel kinesisk behandlingsform, som går ud på, at man ved at sætte nåle ind forskellige steder i kroppen, blandt andet kan bedøve eller lindre smerte.

Behandlingen har været brugt i mange tusinde år. Det er en behandling, der baserer sig på en holistisk opfattelse af kroppen og hvor man med nåle regulerer energiblokeringer i kroppen.

Akupunktur er blevet mere og mere almindeligt at bruge i...

Læs mere i Babylex

Spinalbedøvelse

Spinalbedøvelse er en bedøvelsesform, som bruges ved blandt andet kejsersnit. Man lægger bedøvelsen ind via en kanyle, som føres ind i rygmarvskanalen og kvinden bedøves fuldt fra taljen og ned.

Bedøvelsen gør som regel ikke særlig ondt at få lagt, og det tager meget kort tid at lægge den. Spinalbedøvelse har den fordel at kvinden er vågen under kejsersnittet og derfor kan følge med i fødslen af barnet - og også se barnet med det samme, barnet kommer ud. Der sættes en skærm op,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Det går rigtig fint med Emilie, hun er blevet supergod til at sove i barnevognen og sover nu 2 lure om dagen på ca. 2-3 timer, så det er skønt - tak for dit forrige råd :o)

Hilsen Emilies forældre


Annonce