Svar: Ændrede sovevaner
Kære Christina
Man oplever nogle gange at børn netop i 8, 9, 10 måneders alderen har en periode hvor de sover mindre end man gennemsnitligt vil forvente. Det handler ofte om at de udvikler sig rigtig meget i den periode og har en utrolig stor lyst til at opleve og finde ud af verden - så de har simpelthen for travlt til at sove :)
Det er vigtigt at holde fast i at din datter fortsat får to lure dagligt, fordi det at hun sover, også selvom det er kortvarigt gør at hun får bearbejdet nogle af sine oplevelser og derved lærer hun også. Det er først, når hun sover at de ting hun oplever bliver lagret - det er blandt andet derfor man siger, at man bliver klogere, når man sover.
Når hun sover sine 2 små lure i løbet af dagen, så styrkes hendes immunforsvar ...
... også og hendes overskud til at lege, kunne være sammen med andre og lære om dagen er betydeligt større.
Hvis hun ikke får sine powernaps, så bliver hun irritabel, hun giver let op, hun leger dårligere og får en unødig dårlig dag.
Din opgave er derfor at sikre hende to lure dagligt, som hun nu viser behov for evt. trille hende med barnevognen, for at holde hende sovende til middagsluren - og så må du acceptere at hun lige nu sover lidt mindre end gennemsnitligt forventet. Du må tro på at hvis hun har brug for søvnen, så vil hun sove lidt længere og når hun vågner, tydeligt virker glad og parat til at lege igen, så er det fordi hun har sovet det hun lige umiddelbart behøver :)
Så ro på, hun lyder til at være en pige der trives fint.
Fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Moderkagebiopsi, moderkageprøve
En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.
Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...
Fødder
På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.
Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.