Annonce

Annonce

Svar: Mad - hvad og hvor meget?


9. maj 2010

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Maibrit

Du kan tro jeg havde en dejlig mors dag, jeg har nemlig også altid fødselsdag deromkring, så jeg bliver ofte lidt ektra forkælet ... :) Tak fordi du tænker på mig :)

Det vil være rigtig godt at din datter får skemad 2 gange dagligt og du kan give hende grød til frokost og grøntsagsmos til aften.

Hun skal stadig ammes rigtig meget - normalt 6 amninger i døgnet og en plan vil ofte se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre

Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Grød, evt. med frugtmos som topping, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca 13-13.30

Eftermiddag 16-16.30: Ammes

Sover dagens 3. lur, som ofte er en powernap på 20-30 minutter

Aften 18-18.30: Grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl. 20 - tidspunktet varierer lidt efter hvor lang og hvor sen en 3. lur hun har taget

Sen aften 24: Ammes og begynder måske at kunne sove uden mælk til næste morgen tidlig - har hun brug for en ekstra amning midt nat er det helt okay.

Som du kan se er rytmen således at lillepigen starter med at få skemad, når hun vågner af en lur og får så bryst inden hun skal sove igen.

Hvis I slet ikke er begyndt med skemad endnu, så vil det være rigtig godt at starte med grød til frokost. Du kan give hende risgrød, majsgrød, hirsegrød, boghvedegrød eller quinoagrød og du kan for at variere yderligere komme frugtmos på som topping. Det kan være alle former for kogt mos eller mos fra glas. Æblemos, pæremos, papajamos, ferskenmos, sveskemos eller mos af bær f.eks. jordbærmos - det er ...


Annonce

... helt okay :)

Start med 3, 4, 5 skefulde og øg hende så langsomt i mængde, giv hende ikke meget store portioner, det er fint at give hende 3/4-1 dl. af gangen. Det er bedre at hun får netop 3/4 dl. 2 gange dagligt og så drikker mælk efterfølgende end at hun får 1½ dl. på en gang og så ikke vil tage sin mælk.

Når det fungerer godt med skemaden til frokost, så kan du begynde at give hende grøntsagsmos om aftenen. Hun kan få mos der tager udgangspunkt i de grøntsager som I andre spiser, det kan være kartofler, gulerødder, blomkål, broccoli eller squash - det er helt fint, hun må gerne få almindelig milde grøntsagstyper.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Når hun bliver 6 måneder så sker der rigtig meget madmæssigt, men indtil da er det fint at holde sig til de mere enkle og simple. Det vil være en stor omvæltning for hende at spise fastere føde og derfor skal du tage det lidt stille og roligt i starten. Men samtidig er det dog udmærket at lade hende få lidt variation, så hun ikke får samme grød og mos dag efter dag, men oplever at få forskellig smagsvariation.

Du kan lave grød og mos selv, du kan også købe færdiglavet babymad. Husk at i alt hjemmelavet mad skal der tilsættes 1 tsk fedtstof i hver portion og også mælk (det kan være udmalket modermælk eller modermælkserstatning).

Jeg vil anbefale dig sundhedsstyrelsens bog "Mad til spædbørn og småbørn", den kan købes på apoteket - nogle sundhedsplejersker udleverer den også ... Og så vil jeg også anbefale dig at kigge lidt i babykøkkenet her på siden og se hvordan du laver forskellige former for grød og mos.

Rigtig meget held og lykke - god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gluten til baby

De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.

Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.

Gluten findes især i hvede, mens...

Læs mere i Babylex

Kolik

Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.

Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en vidunderlig website - du gør virkelig et fantastisk stykke arbejde.

Karina, mor til dreng 5 måneder


Annonce