Svar: Spørgsmål om mad - 12 mdr.
Kære Lillepigens mor
Tillykke med 1 års fødselsdagen - en stor dag :) Og tusind tak for dine dejlige ord om min bog!
Med hensyn til mælk efter 1 års alderen så skriver sundhedsstyrelsen:
"Efter 1 år gives letmælk, ca. ½ liter om dagen. Det er ikke nødvendigt at komme op på hele mængden, men kosten lever nemmere op til de anbefalede indhold af vitaminer og mineraler, hvis den indeholder minimum 350 ml mælk eller mælkeprodukter om dagen. Det er derfor en god idé at lære barnet at drikke mælk af kop i løbet af andet
halve leveår." (Citat: Anbefalinger for spædbarnets ernæring, sst. 2005).
Hvis din datter ikke får mælk nok, så bør du give hende kalktilskud dagligt - det er vigtigt for hendes knogleudvikling :)
Derudover så er det altså nu letmælk i stedet for sødmælk der anbefales, men stadig har din datter brug for lidt fedtstof i sin grød og også brug for smør på brødet, sovs osv. Du må, hvad mælk angår, også gerne variere lidt så hun f.eks. drikker letmælk af kop (måske kan hun bedre lide det end sødmælk) og så får surmælksprodukter af sødmælkstypen og på den måde sikres lidt ekstra fedtstof.
Ellers er det ...
... jo især fisk som giver hende de gode fedtstoffer og det vil være super godt, hvis I fortsat arbejder på at få hende til at spise forskellige typer af fisk. Her tæller f.eks. også rejer, muslinger eller lignende med. Ligesom hun kan få rødspættefilet, fiskefrikadeller og andre børnevenlige ting som mange godt kan lide med lidt remoulade. Også på makrel eller tun vil det være helt okay med lidt mayonnaise ...
Fedt er altså stadig vigtigt - men naturligvis helst det sunde fedt som er især de vegetabilske fedtstoffer - især dem i nødder, mandler, frø, bønner, fuldkorn, avocado - og dem du får fra fisk.
Det er frustrerende at hun spytter det ud, men hun smager og det er super godt. Vi ændrer smag hele livet og børn vil naturlig i periode spise noget, de så ikke vil spise i andre perioder og det er okay. Det bedste du kan gøre er at blive ved med at servere mad med udgangspunkt i den mad I får og så håbe at hun med tiden begynder at spise mere og mere af det. Sørg for at der er valgmuligheder på tallerkenen og at der altid er mindst en ting du ved hun godt kan lide :)
Håber dette hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Efterfødselsreaktion
Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.
Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...
Navn - navngivning
Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.
Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.