Annonce

Annonce

Svar: Kræsenhed - 3 år, 6 mdr.


3. maj 2010

Alder:
3 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Mille

Det lyder umiddelbart som om at I allerede har forsøgt jer med mange ting og også som om at I har en god indstilling til det at spise - at det skal være hyggeligt for alle, det skal forbindes med noget rart.

Det er enormt frustrerede at have et barn som spiser meget selektivt, for vi ved jo hvor vigtigt varieret kost er for at han bliver dækket ind med de vitaminer, mineraler, proteiner osv. han har brug for, for at vokse og trives og have energi til leg og motoriske udfoldelser ...

Det handler meget om at motivere ham og hvordan gør man så det ...

Det er super godt at tage ham med i køkkenet og lade ham være med til at lave mad. Motivation kan også skabes ved at gøre maden sjov, altså lave retter som hedder noget han fascineres af det kan være "ninja-turtles-boller" som f.eks. er boller der indeholder spinat. Hvis han hører det er spinatboller vil han ikke have dem, men ninja-turtles-boller er et hit.

Man kan også lave "spiderman-frikadeller" som f.eks. er frikadeller der indeholder rødbede, så de bliver røde ... du må prøve at tænke om han er specielt fanget af noget, som kan bruges i netop madlavningen og dermed motivere ham.

Det er super vigtigt at I forældre nyder at spise og at I også verbalisere positivt om maden, han skal kunne se på jeres kropssprog og hører på det I siger, at her er noget, som I virkeligt sætter pris på. Der sker ikke noget ved at I to forældre f.eks. smager hos hinanden, så han oplever at I har det sjovt med netop at smage på maden også på hinandens mad, det kan ...


Annonce

... motivere ham at se jer - han vil gerne være en del af det sjove, som han oplever I har.

Når alt det med spiderman frikadeller, ninja-boller osv. er sagt, så skal du også være opmærksom på at de fleste børn i jeres drengs alder helst vil have maden adskilt og det er super vigtigt ikke at snyde dem. De skal kunne tro på det vi fortælle, hvis de får at vide at der ikke er løg i frikadellerne og de så kan smage at der er, så bliver de naturligt skuffede og vil naturligt ikke smage næste gang, for de kan ikke regne med, hvad vi siger. Så ærlighed er også godt.

Så skal man også acceptere at børns appetit svinger fuldstændig ligesom hos os voksne, der er dage, hvor vi spiser mere og dage hvor vi spiser mindre. Det kan svinge og det er okay.

Lav frugt og grønt på små træspyd, det ser rigtig lækkert og indbydende ud og det er i stykker, som er lige til at gå til.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Lav gulerodssalat, hvor du river gulerod med f.eks. spidskål og tilsætter ananas, rosiner og måske lidt nødder eller kokos, som en lille lækker råkost - mellemmåltid eller som en del af f.eks. aftensmaden.

Start med de grøntsager, det kød og fisk du umiddelbart tænker han vil acceptere og gå langsomt frem. Sørg altid for at der er mindst en ting på tallerkenen, som han kan lide.

Brug dressinger, sovs, remoulade, ketchup osv. som han kan dyppe i - børn i din drengs alder vil ofte gerne have lidt dyppelse til maden og synes det er lidt sjovere at spise på denne måde.

Jeg håber du her har fået lidt ekstra idéer med på vejen, fortsat held og lykke - og rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Efterveer

Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.

Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...

Læs mere i Babylex

Autostol

Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.

Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.

For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.

Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.

Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder


Annonce