Annonce

Annonce

Svar: Min datter på 10 mdr. vil ikke spise


28. april 2010

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Mor

Der er ingen tvivl om at sygdom har ramt en periode, hvor børn naturligt ofte lukker munden sammen og at det er lidt uheldigt ... ikke desto mindre, så bliver mange børn syge netop i den alder, så det kan ikke bruge som fuldgyldig undskyldning for at hun ikke vil spise :)

Der er to ting, som umiddelbart falder mig i øjnene. Det ene er at din datter ofte afviser æbler og brød om formiddagen - hvorfor hun så ikke får noget mellemmåltid, det andet er at hun er glad for grød fra Beauvais ...

Jeg synes for det første at det er super vigtigt at hun ikke misser sine måltider. Det er vigtigt at der ikke går mange timer, hvor hun mere eller mindre ender med at faste, fordi hun meget let kan vende sin krop til at 'lade sig nøjes' og naturligt ikke føler behov for at få mad. Det er vigtigt at hun får små hyppige måltider, fordi det faktisk også kan øge appetitten at spise lidt og tit ...

Jeg synes derfor også det er super vigtigt at hun til hvert måltid får noget, som du ved hun kan lide og vil spise. Og det må gerne være de færdiglavede produkter, - men altid kombineret med noget andet. Min tanke er altså at hun ikke skal have enten eller, men at hun skal have både og - så du simpelhen sikrer dig at hun spiser lidt til alle måltider og ikke springer fuldstændig over.

I takt med at hun igen vender sig til at spise og forbinder det at blive sat ved bordet med netop at spise og at det skal være hyggeligt og rart, så vil lysten til at spise mere varieret forhåbentlig også komme - men det kræver at hun er tryg ved det hun får. Derfor er det for mig vigtigt at du til hvert måltid giver hende noget du ved hun naturligt vil smage på og så servere lidt nyt ved siden af.

Du kan en overgang blande havregrøden med grøden fra Beauvais for at se om hun så vil spise mere af den og stille og roligt trappe den færdiglavede grød ud.

En tallerken med lidt forskelligt frugt og bær er godt, så der er lidt valgmuligheder, eller hvis du ved at ...


Annonce

... hun f.eks. gerne spiser frugtmos så giv hende det. Ved siden af det hun godt kan lide, så også gerne lidt bolle, som hun ofte ikke spiser så meget af, men stille og roligt lærer at føle sig tryg ved. Spiser hun lidt af frugten, så glider lidt af bollen måske også ned.

Det samme gælder til frokost, giv hende rugbrød eller anden fiberrigt brød af en type som du ved, hun normalt godt kan lide. Suppler evt. op med lidt mos på glas - igen - noget af det hun normalt spiser sammen med noget nyt og alderssvarende normalt.

Det samme om eftermiddagen - yoghurt er hun glad for, så giv hende det og ved siden af igen lidt boller eller variere den frugt du kommer på yoghurten eller serverer ved siden af, kom rugbrødsdrys på den ene dag, kom mysli på den næste dag - så hun får noget hun kan lide og også får noget nyt.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Om aftenen - sørg for at der altid er et eller andet som hun normalt vil spise og igen serveret med noget nyt. Hun skal ikke have speciel mad om aftenen, men maden skal tage udgangspunkt i jeres mad, men hvis hun f.eks. normalt helst vil spise hvis der er sovs eller dressing til, så sørg for at der er dette til maden. Hvis hun gerne vil spise et stykke flutes, så sørg for at der er et enkelt stykke af dette, så hun oplever at spise samtidig med jer og måske får lyst til at smage hvad der ellers er på tallerkenen.

Og slut så gerne af med en godnatgrød som du ved hun kan lide, så hun ikke går sulten i seng.

Flaske er fint 2 gange dagligt, men i 1 års alderen skal skæres ned til 1 flaske dagligt og i løbet af de næste par måneder forsvinder den helt. I 1 års alderen vil hendes mælkeindtag skulle ligge mellem 350-500ml i døgnet - alt incl. Altså også yoghurt, ost, sovs osv. tæller med, ikke kun mælk af kop/flaske. Derfor vil hun normalt være dækket ind hvis hun får mælk morgen og aften, ost, yoghurt osv. i løbet af dagen men i øvrigt ellers drikker vand :)

Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselshvile

Førhen i tiden var kvinder som lige havde født indlagt på sygehuset i flere dagen inden de kom hjem. I dag kommer man hjem så snart man har lyst og føler sig parat til det og det sker også at man kommer hjem før man som mor egentlig føler sig helt parat ... Det er mere og mere almindeligt at gå hjem allerede få timer efter fødslen.

Når man går tidligt hjem, så vil det være rigtig godt at den nybagte far har mulighed for at tage nogle dage fri, så den lille nye familie kan lære...

Læs mere i Babylex

Fostervandsprøve

En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.

Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen!

Jeg er godt nok glad for at jeg kan skrive til dig, jeg udnytter det i fuld stil!!

Tak for dine mange gode svar. Jeg elsker dem!

Hilsen Sophie, mor til pige på 9 måneder


Annonce