Svar: Afbrudt nattesøvn på grund af sutten
Kære Linette
Tak for dit brev :)
Det lyder som om at jeres dreng har fået det, jeg kalder for vanebetinget afbrudt søvn, som handler om at jeres dreng har lært at sove med sutten i munden og kun kan sove med den ...
Vi vågner alle sammen 10, 15, 20 gange hver nat, skifter stilling, sparker dynen lidt af, putter os lidt ekstra med dynen, retter på puden osv. og børn har også disse opvågninger. Det er helt fint at barnet falder i søvn med sutten i munden om aftenen, men når barnet sover tungt, så vil alle muskler i kroppen slappes og sutten derfor falde ud.
Hos jer er I kommet ind i en vane med at komme sutten i munden på jeres dreng, hver gang han har en af sine små opvågninger og det er derfor han vågner hele tiden. Han har ligesom lært at når han har brug for stillingsskift, sparker dynen af sig, har brug for at blive puttet igen osv. så har han også brug for at få sutten i munden og det sørger I for at han får. Problemet er altså opstået ved at du konsekvent har givet ham sutten i munden, hver gang han har en af sine opvågninger ..:(
Det første du kan gøre er derfor at forsøge at få ham videre i søvnen uden at give ham sut. I stedet ...
... skal han hjælpes videre med netop stillingsskift, beroligende, hænder, en klud ved ansigtet, puttet med dynen, evt. beroligende lyde osv.
Det næste du kan gøre er at lære ham at tage sin sut selv. Det er fint at du har fyldt sengen med sutter, så han har mulighed for at finde en sut om natten ... men han kan ikke finde ud af det selv, det er noget du skal lære ham og den læring starter om dagen.
Start derfor med at give ham sutte i hånden, så han selv skal komme den i munden - både om dagen og om aftenen. Når han om natten vågner og evt. har brug for sin sut, så tager du hans hånd, hjælper ham med at mærke efter en sut på madrassen og guider ham til at tage sutten i munden selv. Det er den eneste måde du kan gøre ham selvhjulpen på om natten.
Så du skal altså enten sørge for at få erstattet sutten med noget andet beroligende om natten, så han kan sove uden denne afhængighed hver time - eller alternativt arbejde konsekvent på at han selv bliver i stand til at finde sin sut og komme den i munden. De fleste børn vil tidligst kunne lære dette i 8 måneders alderen, mange kan først fra 9-10 måneder og frem :)
Rigtig meget held og lykke med det :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
Viden om børn:
Frugtmos og børn
Fra 6 mdr´s alderen kan barnet spise al slags frugt. Det kan være frisk frugt eller kogt frugt.
Starter dit barn med skemad i 4-5 måneders alderen, er det dog helt okay, at du giver lidt frugtmos i denne alder. Det anbefales, at du begynder med den kogte mos til de mindste børn. Det anbefales også, at du tilbyder frugtmos som topping på en grød, eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.
Til den første skemad er især pære- og æblemos godt, da det har en mild smag,...
Jern - jerntilskud præmatur
Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:
Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder
Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.
Det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.