Svar: Leg i køkkenet
Kære Majbritt
Det lyder så dejligt det du fortæller og hvor har du dog en god og dejlig måde at se og tackle det hele på :)
De fleste børn elsker at lege køkken og elsker køkkenting, sandsynligvis fordi de jo efterligner os og gerne vil gøre det de ser vi gør. Vi opholder os meget i køkkenet, rører i gryderne, tænder for røremaskinen osv. så det vil de også prøve. Køkkenet er jo spændende, man kan smage på det der frembringes, man kan lave lyd, man kan se lyset i ovnen og bollerne der bages, man kan fornemme varmen fra retterne og man kan hører lyden af maskinerne der kører og maden der sprutter på panden og samtidig så spreder der sig jo normalt en liflig duft, når vi er igang i køkkenet.
Det der foregår i køkkenet appellerer til alle sanser og der er ikke noget unormalt i at børn fascineres af dette :)
Jeg plejer at sige, at det bedste man kan give sit barn i fødselsdagsgave, når de fylder 2 år er et legekøkken. Jeres dreng er så lidt fremmelig på det punkt, men det er jo også helt okay :)
Jeg synes det er en rigtig god idé ...
... at du allerede nu lader ham være med, når du går i køkkenet. Han kan sagtens være med til at dække bord, sætte tallerkener, glas, bestik, servietter osv. på bordet. Han kan bære en ting af gangen, så han kan magte det.
Han kan også sagtens være med i madlavningen, han må gerne komme de udskårne grøntsager i salatskålen, han må gerne tænde for maskinen, når frikadellefarsen eller kartoffelmosen skal røres og han må gerne være med til at pensle bollerne med lidt mælk og drysse med lidt havregryn. Jo mere han kan være med, jo bedre er det!
Mine børn har også altid været med i køkkenet og det høster vi frugterne af nu - skønt at kunne holde fri en dag, hvor børnene sørger for maden :)
Du skal naturligvis altid medtænke at der også kan være farligt i et køkken og du skal sikre dig at han ikke kan komme til skade. Han må ikke skære med de skarpe knive, han må ikke kunne brænde sig på ovn og gryder, han må ikke kunne få fat i ledningen til elkogekanden og hive kogende vand ned over sig osv.
Rigtig meget held og lykke med din lille kok :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Sådan forebygger du bleudslæt
Sådan forebygger du bleudslæt – få jordemoderens anbefaling til bleskift
Når du står med dit nyfødte barn i armene for første gang, er der mange nye ting at forholde sig til – ikke mindst babypleje og bleskift. Det er helt naturligt at komme i tvivl og stille spørgsmål. Heldigvis ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
27. oktober 2025 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Tak for dig og alle dine svar:) Min datter er nu blevet 8...
5. september 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Sproglig udvikling - pege og sige ord
Hej Helen. Min søn på 11 måneder, hverken peger eller siger ord. Jeg er i...
1. september 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Ny i vuggestue og tandfrembrud
Kære Helen, Vores søn på 15 måneder startede i vuggestue i sidste uge. Vi...
21. august 2025 | Udvikling | 3 år
Kære Helen, Jeg skrev til dig for ikke så længe siden om vores dreng J på...
10. august 2025 | Udvikling | 18 mdr.
Kære Helen. Tak for alt din hjælp. Jeg har et spørgsmål vedrørende mit...
Viden om børn:
Fødder
På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.
Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...
Gluten til baby
De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.
Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.
Gluten findes især i hvede, mens...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.








