Svar: Natamning eller ammestop ?
Kære Maria
Din datter er lige aldersmæssigt på grænsen til at vide, at du er der, selvom hun ikke kan se dig. De fleste børn vil naturligt først omkring 16 måneders alderen begynde at have lidt forståelse og bevidsthed omkring dette og netop det at hun nu er i vuggestue og samtidig udvikler denne bevidsthed, så gør det sandsynligvis at hun søger dig lidt ekstra.
Samtidig spiller tandfrembrud og flere tænder på en gang naturligvis også ind, hun har ondt og derfor søger hun dig og brystet - det hjælper hende, det er tryg og rart og hun falder videre i søvn.
Det er rigtig godt at du har forsøgt at give hende mad, for det viser jo at hun reelt lyder til at være sulten. Du har naturligvis ret i at hun ikke skal have mad om natten og ikke skal til at opbygge appetit der, så hun begynder at vågne, fordi hun forventer at få mad - men det tyder på at hun skal have lidt mere mad og måske mere mættende mad i løbet af dagen, for at kunne undvære det om natten.
Det er super fint at du nu har indført en godnatgrød, derudover er det vigtigt at du sørger for at hun får en god aftensmad - gerne bestående af det man kalder tryptofanholdige fødevarer. Det er f.eks. bananer, brød, pasta, fede fisk som laks og makrel, kylling og kalkun, en bagt kartoffel og forskellige grøntsager. Også proteiner og fibre er vigtige - det er med til at forbedre hendes søvnkvalitet.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Morgen 7: Havregrød, letmælk af kop.
Formiddag 9.30: ½ bolle med smør (havregrynsbolle, grahamsbolle eller lignende - fibre er vigtige), med smør og ost, frisk frugt og bær. Vand af kop.
Frokost 11: Rugbrød med forskelligt pålæg, meget gerne fiskepålæg, suppleret med stykker af frikadelle (kød eller fiske), godt kogte pastaskruer, stykker af kylling, kalkun, ½ hårdkogt æg, lidt rejer, muslinger. Tilbydes også altid grøntsager til frokost, det er stadig bedst med kogte grøntsager men du kan også lave lidt fintrevet gulerodssalat med revet æble, rosiner og ananas.
Eftermiddag 14.30-15: ½ bolle med smør, ost, lidt marmelade som nu, Derudover gerne en flerkornsgrød eller en portion tykmælk, A38 eller ymer med rugbrødsdrys eller mysli, vand af kop.
Sen ...
... eftermiddag 17: tilbydes en tallerken med lidt forskelligt grønt, det kan være agurk, tomat, gulerod, ærter, majs, avokado, rød peberfrugt osv. Så hun får lidt 'før aftensmaden' imens maden gøres klar.
Aften 18-18.30: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Masser af variation og smag og det er især vigtigt med kød, fisk, groft brød .. Letmælk af kop.
Godnatgrød, gerne en havregrød eller hvad du nu føler for, noget som mætter godt og stabiliserer humør og bedre søvnkvaliteten :)
Ammes eller tilbydes mælk af kop og puttes til natten kl. 20
Som du kan se så indeholder planen for dagen generelt lidt mere mad og også lidt mere mættende fødevarer - en grovbolle i stedet for knækbrød, mere grønt, kød og fisk som supplement til brøddet osv. :)
Det er fint at du holder amningen på et minimum, naturligvis med den fleksibilitet at hun nogle dage lige nu har brug for brystet, fordi hun har savnet dig ekstra meget - det er en dejlig måde for jer at mødes på. Men på sigt bør amningen ikke trappes op og hun skal stille og roligt lære at undvære.
Hvor hurtigt du vil gå frem kan du kun selv vurdere. Det er super dejligt at gøre det stille og roligt, trappe ned så I begge kan følge med - men nogle gange lykkes det ikke og så er man nødt til at stoppe helt. Din datter forstår jo ikke, hvorfor hun nogle gange får lov om eftermiddagen og ikke om natten og omvendt - hun kender jo ikke klokken ... :) Derfor kan man nogle gange være nødt til at stoppe helt og sige "slut, der er ikke mere" og slå ud med hænderne, præcis, som når bogen slutter og der ikke er mere historie.
Nogle gange er det bedste at lægge sig med hende, give hende masser af fysisk kontakt og lade hende mærke at du stadig er der for hende osv. Andre gange er det får frustrerende for barnet at ligge tæt med mor, dufte mors mælk - når man ikke må få brystet og så kan det være bedre at lade far tage over, fordi han ikke forbindes med amning. Han kan i princippet tilbyde samme nærhed og beroligelse, men kan af gode grunde ikke amme og det kan gøre at barnet acceptere de nye vaner nemmere ...
Jeg håber at mine tanker hjælper dig videre på vej, fortsat held og lykke med hende :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
Viden om børn:
Massage - baby
Mange babyer nyder at få massage eller berøring af ryg, mave, ansigt, fingre, tær. De rolige og rytmiske bevægelser giver barnet en følelse af at være elsket og fylder barnet med velvære. Der findes flere bøger om emnet, hvis du ønsker at sætte dig ind i en bestemt teknik, kan det anbefales at låne eller købe en af disse.
Hvis dit barn har svært ved at komme af med afføring eller luft, så kan det også være en god ide at massere lidt på barnets mave. Dette gøres ved stille og...
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.
För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!
Tack
/Erika