Annonce

Annonce

Svar: Natamning eller ammestop ?


13. april 2010

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Maria

Din datter er lige aldersmæssigt på grænsen til at vide, at du er der, selvom hun ikke kan se dig. De fleste børn vil naturligt først omkring 16 måneders alderen begynde at have lidt forståelse og bevidsthed omkring dette og netop det at hun nu er i vuggestue og samtidig udvikler denne bevidsthed, så gør det sandsynligvis at hun søger dig lidt ekstra.

Samtidig spiller tandfrembrud og flere tænder på en gang naturligvis også ind, hun har ondt og derfor søger hun dig og brystet - det hjælper hende, det er tryg og rart og hun falder videre i søvn.

Det er rigtig godt at du har forsøgt at give hende mad, for det viser jo at hun reelt lyder til at være sulten. Du har naturligvis ret i at hun ikke skal have mad om natten og ikke skal til at opbygge appetit der, så hun begynder at vågne, fordi hun forventer at få mad - men det tyder på at hun skal have lidt mere mad og måske mere mættende mad i løbet af dagen, for at kunne undvære det om natten.

Det er super fint at du nu har indført en godnatgrød, derudover er det vigtigt at du sørger for at hun får en god aftensmad - gerne bestående af det man kalder tryptofanholdige fødevarer. Det er f.eks. bananer, brød, pasta, fede fisk som laks og makrel, kylling og kalkun, en bagt kartoffel og forskellige grøntsager. Også proteiner og fibre er vigtige - det er med til at forbedre hendes søvnkvalitet.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 7: Havregrød, letmælk af kop.

Formiddag 9.30: ½ bolle med smør (havregrynsbolle, grahamsbolle eller lignende - fibre er vigtige), med smør og ost, frisk frugt og bær. Vand af kop.

Frokost 11: Rugbrød med forskelligt pålæg, meget gerne fiskepålæg, suppleret med stykker af frikadelle (kød eller fiske), godt kogte pastaskruer, stykker af kylling, kalkun, ½ hårdkogt æg, lidt rejer, muslinger. Tilbydes også altid grøntsager til frokost, det er stadig bedst med kogte grøntsager men du kan også lave lidt fintrevet gulerodssalat med revet æble, rosiner og ananas.

Eftermiddag 14.30-15: ½ bolle med smør, ost, lidt marmelade som nu, Derudover gerne en flerkornsgrød eller en portion tykmælk, A38 eller ymer med rugbrødsdrys eller mysli, vand af kop.

Sen ...


Annonce

... eftermiddag 17: tilbydes en tallerken med lidt forskelligt grønt, det kan være agurk, tomat, gulerod, ærter, majs, avokado, rød peberfrugt osv. Så hun får lidt 'før aftensmaden' imens maden gøres klar.

Aften 18-18.30: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Masser af variation og smag og det er især vigtigt med kød, fisk, groft brød .. Letmælk af kop.

Godnatgrød, gerne en havregrød eller hvad du nu føler for, noget som mætter godt og stabiliserer humør og bedre søvnkvaliteten :)

Ammes eller tilbydes mælk af kop og puttes til natten kl. 20


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Som du kan se så indeholder planen for dagen generelt lidt mere mad og også lidt mere mættende fødevarer - en grovbolle i stedet for knækbrød, mere grønt, kød og fisk som supplement til brøddet osv. :)

Det er fint at du holder amningen på et minimum, naturligvis med den fleksibilitet at hun nogle dage lige nu har brug for brystet, fordi hun har savnet dig ekstra meget - det er en dejlig måde for jer at mødes på. Men på sigt bør amningen ikke trappes op og hun skal stille og roligt lære at undvære.

Hvor hurtigt du vil gå frem kan du kun selv vurdere. Det er super dejligt at gøre det stille og roligt, trappe ned så I begge kan følge med - men nogle gange lykkes det ikke og så er man nødt til at stoppe helt. Din datter forstår jo ikke, hvorfor hun nogle gange får lov om eftermiddagen og ikke om natten og omvendt - hun kender jo ikke klokken ... :) Derfor kan man nogle gange være nødt til at stoppe helt og sige "slut, der er ikke mere" og slå ud med hænderne, præcis, som når bogen slutter og der ikke er mere historie.

Nogle gange er det bedste at lægge sig med hende, give hende masser af fysisk kontakt og lade hende mærke at du stadig er der for hende osv. Andre gange er det får frustrerende for barnet at ligge tæt med mor, dufte mors mælk - når man ikke må få brystet og så kan det være bedre at lade far tage over, fordi han ikke forbindes med amning. Han kan i princippet tilbyde samme nærhed og beroligelse, men kan af gode grunde ikke amme og det kan gøre at barnet acceptere de nye vaner nemmere ...

Jeg håber at mine tanker hjælper dig videre på vej, fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder - del 2

Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder

Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bleskift

Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.

Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.

Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...

Læs mere i Babylex

Brok (hernie)

Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.

Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.

Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.

Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...

Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.

Tak!!


Annonce