Annonce

Annonce

Svar: Tyggevanskeligheder


12. april 2010

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Pia

Det er super dejligt at høre, at I har fået mere gang i familiemaden og at din dreng nu spiser stort set det samme som jer - at det stadig skal blendes, er helt okay. Lige nu er det vigtigt at han får smag og kraft og konsistensen kan og vil så ændre sig undervejs :)

Mange børn har rigtig svært ved at finde ud af det med at tygge og jeg vil derfor anbefale dig at du prøver at hjælpe ham, ved at adskille maden. Den mad du giver ham med fingrene eller på en gaffel skal være mad i små stykker. Men den mad du giver ham med ske, skal være moset/blendet mad. Han skal altså via måden han får maden på fornemme at når noget kommer med ske, så skal det mere eller mindre bare synkes, men når du giver ham hapsere med fingrene, så skal de tygges.

Når du giver ham hapsere ind i munden, så prøv at få dem lagt over i siden af munden på ham, så han med det samme får tygget sammen omkring det. Hvis han får hapserne ind foran i munden, så er det sværere for ham at føre dem med tungen over til siden og tygge det - derfor større risiko for at han synker det helt.

Øvelse gør mester, så ...


Annonce

... bliv ved med at forsøge som nu og suppler stadigvæk hans rugbrødshapsere med grøntsagsmos - i stedet for pulver, så prøv med mos fra glas ... Der er lidt mere bid i dette, men stadig er den færdiglavede mad meget let at tygge og det vil være en rigtig god overgang for jer :)

Giv ham også fortsat mad i hånden som han selv kan sidde og gumle på. Det at sidde med brødskorper, frugtstykker osv. vil give ham lidt fornemmelse af hvor langt ind i munden man kan komme mad, før man får brækfornemmelse osv. og han vil få fornemmelsen af at bruge sin tunge, sine gummer osv. på en anden måde. Det er god træning :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Så mit råd er altså at du prøver at holde tingene adskilt. Den mad der skal tygges giver du som udgangspunkt med fingrene eller med en gaffel. Den mad som skal synkes og som er lind og let at have med at gøre, serveres med en ske. I takt med at han bliver bedre til at tygge, vil du kunne mose skemaden mindre og mindre - men lige nu er det helt okay at give ham begge dele - I er som sagt nået rigtig langt og lyder til at være kommet godt igang med skemaden :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex

Babymassage

Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.

De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.

Børn har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar sidste gang med søvn-fase-skift-problemer. Tænk engang - det virker! Og nu har vi bøvlet i en hel måned med en træt lille pige, så det er bare så skønt at kunne lulle hende i søvn på en god måde. Plus - at du skrev det med perronen og sovetoget.

Tak,
fra forældrene til pige på 6 måneder


Annonce