Annonce

Annonce

Svar: Bøvlet madsituation


9. april 2010

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære tvillingemor

Det er rigtig fint at du arrangerer pigernes mad adskilt på tallerkenen og det er meget fint, at de selv sidder med lidt og at du stadig supplerer med mos på en gaffel eller ske. Det kræver utrolig stor koncentration for dem at spise mad i stykker, både at skulle tage det med fingrene, føre det til munden, bevæge det med tungen til gummer/tænder, tygge det, bevæge det til svælget og synke det. Og derfor bliver det hurtigt meget trætte og begynder at lege med maden i stedet for at spise den. Så supplement med ske er stadig nødvendigt og helt okay :)

Det er fint at give dem en ske eller gaffel i hånden selv, fordi de så derved kan spejle sig i det du gør og forsøge at efterligne dine bevægelser og dermed lære at spise selv med bestik. Skeen kan de ikke mestre endnu, men en gaffel kan de godt spise med. Start med at komme maden på gaflen for dem og lad dem så selv prøve at føre den til munden. Nogle gange lykkes det, andre gange piller de maden af gaflen og putter den derfra i munden - det er lige meget, bare det havner det rigtige sted.

Giv dem også mad i hånden i stedet for bestik, prøv gerne med større stykker, f.eks. et kvart stykke rugbrød, et stykke kogt gulerod, en kartoffelbåd eller lignende, som de kan holde om og gumle lidt på imens du så forsøger at få lidt skemad indenbords også :)

Det er naturligt at de let lader ...


Annonce

... sig forstyrrer og mister koncentrationen og du skal naturligvis vurdere, hvor meget du skal nøde dem til at spise og hvornår det er okay at de selv siger fra. Hvis de stopper med at spise fordi de er trætte, så er det fint at du hjælper med at få lidt ekstra, for så er det jo fordi de ikke orker det selv. Men hvis de stopper, fordi de egentlig føler sig mætte, så skal du naturligvis ikke kæmpe for at proppe mere i dem. Netop derfor er det vigtigt at servere mange små måltider i løbet af dagen (jvf. tidligere sendt plan for dagen), da du derved sikrer dig at hvis de ikke spiser så meget til det ene måltid, så spiser de nok lidt ekstra til det andet ...

Der går lang tid fra kl. 7 til 11.30, så det burde ikke være fordi de er mætte, at de ikke spiser frokost ... Husker du at give dem lidt frugt og lidt bolle som mellemmåltid inden? Der kan nemlig også ske det, at hvis der går alt for lang tid uden mad, så dæmpes appetitten også nogle gange. Kroppen vender sig ligesom til at der ikke skal spises så meget ...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Mælken om formiddagen skal også være væk nu ellers tager den pladsen op for frokosten - og måske er de bare til mere morgenmad end til frokost, det er jo forskelligt, hvor vi spiser mest. At starte dagen med en god morgenmad er dog altid godt, så det er fint at de gerne vil spise der :)

Håber du kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex

Brystopereret

Mange kvinder bliver idag brystopereret. En brystoperation kan både være en brystreduktion, hvor man har fjernet noget af brystet og en brystimplantation, hvor man har gjort brysterne større.

Mange kvinder bekymrer sig om hvorvidt de vil kunne amme deres barn, når de er brystopererede og der er ikke andet at gøre, end at se hvad tiden bringer. Nogle kvinder vil fint kunne amme, det afhænger meget af operationsmåden. En del kvinder ammer delvist, giver altså bryst og supplerer med...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..

Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..

Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..

Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..

Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..

Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!

Med venlig hilsen
M´s Mor


Annonce