Brev:
Svært ved at sove om dagen, men ikke om natten
Hej igen.
Tak for dine tidligere svar – de har været til stor hjælp :-)
Men nu har vi brug for lidt hjælp/råd igen både til noget omk. søvn og mad/dagsplan, så du får to breve.
Dette brev handler om søvn:
Vores dejlige dreng er 8 mdr. (om 6 dage). Han har, siden han blev født, haft meget svært ved at sove om dagen men nemt om natten.
Han er blevet ammet fuldt til han var 5 mdr. og har været meget glad for det, så glad, at det har været den eneste måde at få ham til at sove på – også om natten. Vi har af mange omgange forsøgt at få ham til at sove på anden vis, men det er kun endt med et meget ulykkeligt grædende barn, og har derfor måtte gå tilbage til at amme ham i søvn.
Jeg begynder arbejde om 14 dage (så skal bedsteforældre passe i 14 dage, og så har far barsel i 10 uger), så vi har gjort en stor indsats for at kunne få ham til at sove i barnevognen om dagen (dette kunne han nemlig ikke før, vågnede så snart den stod stille.)
Men det er lykkedes nu :-) :-) Vi går 10-15 minutter formiddage og eftermiddag, og han falder selv i søvn, nogle gange med gråd, men for det meste bare stille og roligt.
Han vågner nogle gange efter de berømte 30 minutter, men nu kan man få ham til at sove videre ved at rokke lidt med vognen, eller bare stå der, så han kan se en.
Så nu sover han en formiddagslur på ca. 2 timer og en eftermiddagslur på ½-1 time (nogle dage er det omvendt kort formiddag og lang eftermiddag – men samlet ca. 3 timers lur i løbet af dagen.)
Dette er pragtfuldt og vi stor-nyder det – og er så stolt over at han nu kan det.
Men…..for der er desværre kommet et men….
Han er meget svær at få til at sove om natten. Nu tager det pludselig mindst en time at amme ham til natten. Vi har ikke ændret på putteritualet (godnathistorie og sang) det er det samme som tidligere.
Han er træt og ender med at spise i søvne, men gør jeg det mindste (prøver at fjerne brystvorten, eller liste ham ind i seng) vågner han og næsten panisk og smårystende leder han efter brystvorten for så igen at falde til ro, sutte videre eller falde i søvn.)
Lægger vi ham ind og bliver der inde græder han ulykkeligt. Han kan godt ligge lidt og lege men det ender altid i meget ulykkelig gråd. Lykkes det mig at få ham ind i hans egen seng sovende, er han ...
... blevet så motorisk urolig at han sparker rundt med dynen og får vækket sig selv. Jeg har bundet dynen fast med et bændel i fodenden så han ikke kan sparke den over hoved.
Vi har forsøgt med nusseklud og bamse og sut, men han gider ikke noget af det. Det er sjovt at lege med, men når han er træt kan det ikke bruges.
Jeg har de sidste 3-4 uger kun ammet han til aften, om natten (nogle gange flere gange om natten) og tidlig morgen. Jeg tænkte derfor i begyndelsen, at det var fordi han savnede amningen om dagen og denne tætte kontakt, at han var så krævende om aftenen og natten.
Jeg er pludselig også begyndt at amme meget lange stræk på 30-60 minutter i løbet af natten. (Han har aldrig været hurtig-ammer 20-30 min. var tit normalt.) Umiddelbart tænker jeg ikke at det er pga. sult, da han spiser godt i løbet af dagen, og han spiser aftensmad ca. 1-1½ time før han skal puttes.
Han sover pludselig heller ikke så lang tid af gangen længere – 1½-2½ time af gangen i løbet af natten.
Jeg har forsøgt at lulle ham videre i søvnen, når han vågner, men der er det kun brystet der dur. Så har vi prøvet at få far på banen, og det virker faktisk nogle gange, specielt når han vågner omk. kl. 22-22.30.
Nu har vi i et par dage været nød til at lade ham sove i vores seng, da det ikke er lykkedes at få ham ind i seng igen efter amningen kl. ca. 00. Så ammer jeg liggende ( ligger selv forfærdeligt – men hvis det hjælper..) og så ammer han meget kortere tid, slipper selv og sover så i 4 timer.
Så var vores tanke at det måske kunne være den hersens separationsangst, der dukker op omk. 8 mdr. der får ham til at være så søgende.
Vi har tænkt at flytte hans egen seng indtil os, men den skal skilles ad og samles igen, og vi tænkte at det ikke var besværet værd, da han har det bedst med at være helt tæt på.
Jeg er ved at være brugt af disse lange amninger og mindre søvn – og skal som sagt starte arbejde om 14 dage - så bliver lidt svedt ved tanken om at dette natteroderi fortsætter.
Hvad tænker du når du hører dette? Har du nogen ide til hvad der kan være grund til at han de sidste 3-4 uger har været så langtids-ammende og ikke til at få til at sove selv ?
Har du nogen ideer til hvad vi kan prøve ?
Vi ser meget frem til dit svar :-)
Venlig hilsen
Lotte
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.
Opvågninger om natten - 8.5 måned
Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...
Viden om børn:
Rotavirus
Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.
Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...
Efterveer
Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.
Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.