Svar: Tilberedning af kød og grøntsager
Kære Tanja
Grøntsager, kød og fisk bør koges. Det er vigtigt for at barnet kan tygge det tilstrækkelig og også optage næringen fra det. Hvis barnet får mad der ikke er kogt, risikerer man at det går igennem mave- tarmsystem uden at blive fordøjet og dermed kan barnet komme ud af trivsel fordi det spiser, men ikke optager næringen.
Grøntsager bør koges eller laves i ovnen til barnet er omkring 1½ år, først der vil børn være gode nok til at kunne tygge det man kalder for råkost. Barnet kan dog godt i 9-10 måneders alderen spise lidt rå grøntsager som agurk, tomat, majs, rød peberfrugt eller lignende til frokost, men giver man f.eks. ærter, majs og gulerod, bør det få et let opkog. I 9-10 måneders alderen forventes barnet at være parat til familiemad og man kan her også godt give lidt stegte grøntsager, som stegte rodfrugter eller vok-lavede grøntsager, det vil han sandsynligvis i den alder godt kunne tygge sig igennem.
Kød og fisk bør på samme måde laves i ovnen eller koges. Men hvis du laver lidt kødsovs på panden, hvor kødet ...
... har stået og småsimret i tomatsovs eller hvis du laver frikadeller eller lignende så må din dreng godt få dette, med den alder han har nu.
Det er især stegeskorpen du skal være opmærksom på, da stegeskorpe kan indeholde skadelige stoffer. Men laver du f.eks. frikadeller og de ikke er hårdt stegt, så må du gerne give ham dem og hvis skorpen er meget sort/mørk, så giv ham indmaden af frikadellen og fjern skorpen.
En stegt engelsk bøf eller lignende stykker kød, vil naturligt være svært for ham at tygge, men en hakkebøf, der igen ikke er hårdt stegt kan han godt få lidt af.
Det er især med den alder han har nu, at du skal være ekstra opmærksom. I takt med at han bliver bedre til at tygge, vil han naturligt få mad, som tager udgangspunkt i jeres mad og når han er 9-10 måneder gammel, kan han spise stort set det samme som I andre. Stadig naturligvis med omtanke for at han skal kunne tygge det han spiser, hvis han skal have glæde af det ernæringsmæssigt :)
Håber dette besvarer dit spørgsmål - rigtig god påske og fortsat god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Rosiner
Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.
Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.
Svampegiften findes også i økologiske...
Babyalarm
Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.
Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.
De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.