Svar: Behov for mælk og opvarmning af grød
Kære "Spørgejørgen" :)
Når børn er mellem 4-6 måneder (senest 6 måneder) begynder de ernæringsmæssigt at have behov for anden mad end mælk. Indtil da er mælken ikke kun et spørgsmål om væske, men også et spørgsmål om næring, det er barnets rigtige mad. Efter 6 måneder har barnet brug for at få vitaminer, mineraler, protein osv. på anden måde en mælk og det får barnet via skemaden.
En del af barnets ernæringsmæssige behov skal altså dækkes af skemad (grød, grøntsagsmos og frugtmos) og derudover skal barnet fortsat have mælk for at få dækket sit behov for blandt andet kalk og også for at få dækket sit væskebehov. Behovet for væske dækkes dog også via vand af kop.
For børn under 4 måneder gælder at barnet skal have 1/6 af sin vægt dækket af mælk i døgnet. Det betyder at hvis barnet vejer 6 kg, så er væskebehovet 1000ml i døgnet, fordelt på 6-8 måltider.
Helt samme regel har man ikke, når barnet bliver mere end 4 måneder. Men for at give plads til både skemad og mælk/væske nok, anbefaler jeg normalt en tommelfingerregel der lyder således:
6 måneder: 6 amninger/flaske (900 ml)
7 måneder: 4 amninger/flasker (750 ml)
8-9 måneder: 3 ...
... amninger/flasker (600ml)
10 måneder: 2 amninger/flasker (400ml)
12 måneder: 1 amning/flaske (200ml) - flaske stoppes normalt omkring 1 års alderen, amning kan bibeholdes så længe både mor og barn er glade for det.
Når man ammer, så ved man jo aldrig helt præcist hvad barnet får, men mængden fra brystet og det børn indtager af en flaske, vil ofte være nogenlunde ens.
Så de 4 amninger eller flasker din datter har brug for i 7 måneders alderen vil altså dække en del af hendes væskebehov, men vil også give hende de næringsstoffer der er i mælken og som hun naturligt har brug for. Samtidig vil de give plads til anden og mere sufficient mad, som hun har brug for, for at vokse og trives.
Med hensyn til at lave en portion grød eller mos og gemme halvdelen til dagen efter, så må du gerne gøre dette - også selvom der er mme i. Det er korrekt at der sker et lille svind af vitaminer og mineraler, når man opvarmer anden gang, men det er så lidt, at det normalt ikke vil have nogen betydning. Derfor kan du godt genopvarme uden problemer :) Det er praktisk og fint at gøre sådan her i starten.
Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat god appetit og rigtig god påske :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Køkkenhygiejne
Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.
- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.
- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...
Sut
Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.
Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.