Annonce

Annonce

Svar: Barn på vej og tanker om amning


24. marts 2010

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Hej med dig

Enhver operation i brystet, vil naturligt have betydning for amning og for hvor vellykket et ammeforløb man kan have. En brystreduktion, som du har fået lavet kan, som du selv er inde på, laves på flere måneder og alt efter om operationsteknikken kan følelsen i brystvorten være øget, være den samme, være mindre eller helt væk.

Hvis operationen har været udført sådan at der mellem brystvorten hele tiden har været en kobling mellem mælkegange, nerver og blodforsyning, så er sandsynligheden for at man kan amme større, end hvis brystvorten har været skåret helt af.

Der er dog igen tvivl om at det stort set altid vil kræve en ekstra indsats at amme, når man er brystopereret og det kræver både tid, overskud, lyst og opbakning - og man skal ville det og prioritere det højt.

Det er korrekt at det kan gøre det lettere at amme anden gang, fordi du trods alt første gange både har haft din datter lagt til, men også fordi du der har stimuleret med en brystpumpe. Det gør ofte at mælken løber hurtigere til og brystet virker 'mere parat' anden gang - det er måske det du mærker allerede nu i graviditeten.

Nogle gange sker det, at kvinder som er brystreduceret og hvor brystvorten har været adskilt fra brystet, ikke danner mælkeudførselsgange nok igen efterfølgende. Det betyder at de danner masser af mælk og mor får store mælkefyldte bryster, men mælken kan ikke rigtig komme ud. Det skal man naturligvis være opmærksom på, med den operation du har fået lavet. Det behøver altså ikke være problemer med at danne mælk, problemet kan være at få mælken ud til barnet.

Det er dog et forsøg værd og da du lyder til at have lyst til at give det en chance, så synes jeg naturligvis at du skal gøre det. Men indstil dig på at du måske ikke vil kunne amme fuldt - det behøver du jo heller ikke, det kan jo være dejligt f.eks. at kunne amme om natten eller amme hvis I engang imellem er ude og du har brug for lidt hurtigt at kunne lægge til og ved ...


Annonce

... siden af dette kan lillebror så få flaske. Det kan også være at det viser sig at han bare stortrives på din mælk og amningen kører og så er det jo fint - og så kan det også være, at det bare ikke lykkes, men så har du prøvet og så er det jo også helt okay :)

En suttebrik vil normalt ikke være nogen god idé, fordi den forhindrer barnet i at arbejde tilstrækkeligt med brystet, som jo i forvejen kan være svær at få mælk ud af ... Dertil kommer at din brystvorte vel ikke er svær at få fat i - en brik bruges normalt til indadvendte brystvorter.

Du vil sandsynligvis allerede i graviditeten skulle tale med jordemoderen omkring amning, en sådan samtale plejer at ligge når man i 28-29 graviditetsuge. Det vil her være rigtig godt, hvis jordemoderen kunne lave en 'ammejournal', hvor du beskriver dine ønsker og man derfor med det samme allerede på fødegangen og når I kommer på barselsgangen kan få den ekstra støtte som er nødvendig - alt efter hvad du nu har lyst til.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det betyder også at man f.eks. ikke vil gå ind og give lillebror flaske, men måske i stedet vil give ham mælk af en kop eller mælk på en sprøjte, hvor det dryppes ind i hans mundvige, fordi man ved at amningen ikke skal forstyrres af teknikken med at sutte på en flaske. Det kan jo godt være at han har behov for at få ekstra mælk og så skal han naturligvis have det - men der er flere måder at kunne få dette på, hvor man samtidig støtter op om din amning.

Hvor meget du skal kæmpe for amning må vi se når tid er. Der skal jo to til at få det til at fungere, det afhænger også af hvordan din dreng er til at sutte. Måske har han problemer med det, måske har han bare et kæmpe vacuum og sidder på dig som en lille sugemalle ... Det har alt sammen betydning for hvordan det kommer til at gå - det tager vi til den tid :)

Det er dejligt at Fiona glæder sig og forsøger at følge med i det hele - det er et rigtig godt udgangspunkt :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder - del 2

Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder

Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forstoppelse

Hvis dit barns afføring er hård og knoldet, så har dit barn forstoppelse. Ofte vil barnet også have ondt i maven og være grædende. Børn der tilbydes modermælkserstatning får hyppigere forstoppelse, end børn der ammes. Men børn der ammes kan også godt få problemer med forstoppelse.

Får dit barn modermælkserstatning, skal du være opmærksom på, at blandingsforholdet er korrekt. Du kan også prøve at skifte till en anden type erstatning - der findes erstatninger, som er udviklet til...

Læs mere i Babylex

Fontanellen

Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.

Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tack før alla svar jag får från dig, tycker det är helt fantastiskt att du verkar komma ihåg vad man skriver i tidigare frågor =).

Tack før svar
Karolina, mor til tvillinger


Annonce