Annonce

Annonce

Svar: Hvordan kommer vi videre med overgangskosten


18. marts 2010

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Jette

Dejligt at høre at det går så fint med skemaden, det lyder som om at I er kommet rigtig godt igang :)

Nu når han er 6 måneder gammel, så åbnes verden for stort set alle muligheder madmæssigt. Han må få alle slags grøntsager og frugt, han må få lidt mad i hånden at sutte på og sidde med selv, han kan stille og roligt gå igang med kød og fisk i grøntsagsmosen og maden skal nu smage af mere og tage mere og mere udgangspunkt i jeres mad.

Det betyder at han f.eks. kan få lidt af jeres sovs eller lidt kartoffelmos, hvis du laver den med sødmælk. Han skal dog stadig have sin modermælkserstatning - komælk bør ikke udgøre for stor en del af hans indtag, max ½ dl. sålænge han ikke er ældre :)

Grøntsagsmos kan du lave af f.eks. kartoffel, gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), avokado osv.

Visse grøntsager som f.eks. selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Han må meget gerne få det, men i små mængder. Det betyder at det kun bør udgøre 1/10 af portionen og laver du f.eks. en kartoffel-sellerisuppe, hvor selleri udgør en større del, så bør der gå 14 dage inden han får det igen.

I 6 måneders alderen kan du som sagt også begynde med lidt kød eller fisk. Det vil være rigtig godt at bruge dette i mosen både til frokost og om aftenen. Du kan f.eks. koge lidt kylling og hakke det, tage lidt laks, rødspætte eller hvad I nu får og give ham det ned i mosen. Hvis du laver en kødsovs, hvor kødet har stået og småsimret på panden i tomatsovs, og det er krydret med løg, timian, oregano eller lignende milde krydderier, så må han faktisk gerne få lidt af dette på sin grøntsagsmos.

Alle typer grød, det er havregrød, øllebrød og flerkornsgrød er rigtig godt. Det kan være hjemmelavet eller købt grød og du kan mikse forskellige typer af mel og flager for at variere så meget som muligt. Jo mere forskelligt du kan give ham, jo bedre er det faktisk.

I takt med at din dreng begynder at spise mere skemad, så vil hans indtag af mælk naturligt nedsættes. Han har stadig brug for at få sine flasker, men hvor han nogle gange drikker 200ml mælk vil han måske nu begynde kun at drikke 100-150 ml af gangen, fordi han har fået grød eller mos forinden. Da hans mælkebehov fortsat er meget stort betyder det, at du sandsynligvis nu skal indstille dig på, at han begynder at have behov for en ekstra flaske sen aften omkring midnat. Det vil altså være et helt reelt behov for ham at få mælk der.

Mit ...


Annonce

... forslag til en dagsplan til et barn på 6 måneder, der sikrer både mad og mælk nok og som samtidig tager hensyn til dine angivne tider, vil se således ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos og frisk frugt i hånden, vand af kop.

Flaske med mme og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med lidt brødskorper, agurk eller lignende at gumle på, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl. 13.30-14 som nu

Eftermiddag 16: Flaske og tilbydes evt også lidt frugt, frugtmos eller frisk frugt i hånden at sutte på, vand af kop.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver mere og mere den mad I andre spiser, suppleres igen med lidt brødskorper og lignende i hånden, Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Flaske og puttes til natten ca 19.30

Sen aften 23-24: Flaske, som spises mere eller mindre i søvne hvorefter han sover til næste morgen tidlig.

Som du kan se er antallet af flasker altså lige nu det samme som hidtil, men mængden i nogle af flaskerne vil naturligt være nedsat, fordi han har spist skemad.

Omkring 7 måneders alderen skæres ned i flaskerne og det vil her ofte være flasken formiddag og eftermiddag der fjernes. Det vil sige at han på det tidspunkt normalt vil have behov for 4 flasker dagligt, der ligger tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften :)

Hans mad skal stadig moses fint. Den lidt grovere konsistens skabes ved at bruge grovere gryn, f.eks. give ham havregrød og flerkornsgrød og ved at tilsætte kød og fisk i grøntsagsmosen. Det giver en lille smule mere bid og samtidig vil det at han nu får mad i hænderne gøre, at han styrkes mundmotorisk.

I 7 måneders alderen kan han få mosede grøntsager der er grovere moset f.eks. med en gaffel og i 8 måneders alderen vil han sandsynligvis være parat til små rugbrødshapsere osv.

Du bør bruge mme i den mad du laver som kun er til ham, f.eks. i havregrøden om morgenen. Men som sagt kan du bruge lidt sødmælk i mosen om aftenen eller som sovs, hvis I så alle kan spise det samme :) Ellers er det sådan at han bør få modermælkserstatning helt til han er 1 år, det er vigtigt fordi det sikrer ham måde kalk, vitaminer og blandt andet jern.

Sundhedsstyrelsen har lavet en bog der hedder "Mad til spædbørn og småbørn" som du kan købe på apoteket. I den kan du læse alle anbefalinger og også finde opskrifter. Det er en rigtig god bog og den koster ikke ret meget omkring 80kr mener jeg det er :)

Jeg håber du hermed er hjulpet lidt på vej, fortsat held og lykke :)

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

D-vitamin

Alle børn bør fra de er 2 uger til de er 2 år gives D-vitamin 10 mikrogram (400IE) dagligt. Det gives som dråber.

Børn med mørk hud og/eller børn som går klædt, så kroppen oftest er tildækket om sommeren (lange ærmer, lange bukser/kjoler eller tørklæder) skal fortsætte med D-vitamintilskud (400IE) hele barndommen.

Når børn er ca. 1½ år gamle, vil de kunne tygge en multivitaminpille, ofte knækket i kvarte. Indeholder vitaminpillen 10 mikrogram D-vitamin, bliver...

Læs mere i Babylex

Forstoppelse

Hvis dit barns afføring er hård og knoldet, så har dit barn forstoppelse. Ofte vil barnet også have ondt i maven og være grædende. Børn der tilbydes modermælkserstatning får hyppigere forstoppelse, end børn der ammes. Men børn der ammes kan også godt få problemer med forstoppelse.

Får dit barn modermælkserstatning, skal du være opmærksom på, at blandingsforholdet er korrekt. Du kan også prøve at skifte till en anden type erstatning - der findes erstatninger, som er udviklet til...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce