Annonce

Annonce

Svar: Utryg dreng om natten


15. marts 2010

Kategori:
Alder:
3 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære bekymrede mor

Mange børn søger deres forældre i 3 års alderen om natten. Det er en alder, hvor børn ofte begynder at få mareridt og vågner fordi de har en ond drøm. Det er også en alder, hvor barnet ofte er bange for mørke og derfor ikke bryder sig om at sove, skyggerne på væggen laver ubehagelige billeder, lydende udenfor virker pludselig kraftigere osv.

Samtidig er det at starte i børnehave også for de fleste børn en kæmpe stor omvæltning. Både fordi der forventes mere af dem, de skal være mere selvhjulpne og pædagogerne taler til dem som større børn. Men også fordi de jo samtidig er små og de store drenge på 5-6 år er måske ikke altid lige søde, de siger tingene som de er "vi gider ikke lege, du er for lille" eller også løber de bare deres vej, fordi de ved at de mindste ikke kan følge med.

Jeres dreng er altså på den ene side en stor dreng, der nu går i børnehave og forventes at kunne en masse ting selv og på den anden side er han stadig en lille dreng, som oplever rigtig meget modstand i sin hverdag.

Hjemme ændrer tingene sig også - i og med at du er gravid, tillykke med det! Der er ingen tvivl om at din dreng godt fornemmer at der sker ændringer. I taler om babyen, I er så småt begyndt at forberede jer, der er fokus på din mave, måske har du haft kvalme og der har skulle tages specielle hensyn til dig, du løfter ham ikke som du plejer osv. Han mærker det og mærker det måske især fordi han jo i forvejen har en lillesøster og nu skal han så dele jer med en mere.

Det er super godt at du er opmærksom på at han lige nu har brug for ekstra tryghed og nærhed og at du prioriterer ham og gerne vil ...


Annonce

... give ham det. Der er lidt forskellige muligheder, du kan overveje :)

Det ene er at lade ham komme ind til dig om natten og putte mellem mor og far. Hvis han selv kommer ind med sin pude under armen og søger jer på denne måde, så synes jeg et eller andet sted, at han skal have lov til det. På sigt, vil det være fint, at du så forsøger at flytte ham tilbage til egen seng igen, når pladsen bliver for trang, så han også begynder at vågne op i sin egen seng om morgenen. Det kan nemlig godt have noget at sige i forhold til at forbinde det at sove hele natten i egen seng.

En anden mulighed er at tage en madras ind på gulvet i soveværelset, så han får lov til at komme ind til jer, men så han ligger på madrassen og ikke i smørhullet. Det er betydeligt lettere at komme fra en madras på gulvet ind i eget værelse end det er at komme fra smørhullet og derind.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Nogle forældre gør også at det at de tager en madras ind i børneværelset og vælger at sove derinde et par nætter, sådan at når barnet vågner, så er man der og får beroliget barnet og hjulpet barnet til at sove i egen seng igen.

Og så kan du også gøre det at du vælger at følge ham tilbage i egen seng, når han vågner og søger dig om natten. Stille og roligt sige at han skal sove i sin seng, tage ham i hånden og gå med ham og så sætte dig lidt på sengekanten, tale stille og roligt med ham, betrygge og berolige ham lidt. Evt. have lidt vand og et par kiks stående ved sengen, som du tilbyder ham hvorefter han roligt kan lægge sig til at sove igen.

Jeg håber at lidt af ovenstående forslag vil kunne hjælpe jer videre til en god løsning :)

Rigtig meget held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hår - babys hårpragt

Nogle børn fødes med fyldig hårpragt, mens andre kun har små dun. Håret tykkelse, længde og farve kan variere.

Selvom barnet fødes med meget hår, er der ingen garanti for, at håret bliver siddende. De fleste børn mister en stor del af deres hår, når de er 3-4 måneder gamle. Det sker både, fordi de ligger meget ned, og fordi det hår, der blev dannet i fosterstadiet, ofte falder af på én gang.

De nye hår, som vokser frem, er ofte tynde og fine i forhold til det...

Læs mere i Babylex

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce