Annonce

Annonce

Svar: Voldsomheder i børnehaven - og hjemme


4. marts 2010

Kategori:
Alder:
4 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Cleo

Det lyder som en rigtig god idé at få et møde med pædagogerne i børnehaven, for selvom børn naturligvis har konflikter og prøver hinanden af i hverdagen, så skal de jo stadig trives og have det godt. Og som du beskriver det, så lyder det faktisk som om at flere af børnene har det svært ...

Det er altid en balance, hvorvidt man "sladrer" eller hjælper. Nogle børn har en meget højt udviklet retfærdighedssans og bliver derfor hurtigt "politi" overfor de andre børn og det er her vigtigt netop at forklare barnet, at visse konflikter skal man også selv kunne løse....

Man kan naturligvis ikke forvente at børn på 4-5 år altid kan vurdere, hvornår der er brug for voksnes hjælp og hvornår det er okay at børnene selv løser konflikter. Derfor skal det også altid tages alvorligt, når din datter kommer og meddeler at hun har observeret to børn skubbe til hinanden. I den pågældende situation var det dog overstået og ingen af børnene var kede af det - så her må det være okay at sige "det klare de selv". Samtidig med respekt for at din datter jo kom og gjorde opmærksom på det og man kunne måske her godt anerkende hende for det. "Det var godt du sagde det" eller "jeg kan godt mærke på dig at du syntes det virkede voldsomt, men de har klaret det og det er fint, sådan er det nogle gange" eller lignende.

At jeres datter er begyndt at slå jer hjemme har sandsynligvis sammenhæng med noget hun oplever i børnehaven og det er naturligvis ikke okay at hun slår. I en alder af 4½ år, ved hun godt at det er forkert og det er ...


Annonce

... vigtigt at I sætter grænser her og fortæller hende hvad I vil acceptere og hvad I ikke vil. Samtidig skal I naturligvis forsøge at finde ud af, hvorfor hun slår og hvad det er der går hende imod.

Du skriver at din datter har fortalt at hun og en anden pige driller en mindre pige, som så naturligt reagerer med at slå. Det er her ikke okay at de to piger driller den mindre og det skal din datter naturligvis have at vide. Det er ikke okay at slå, men det er faktisk din datter som er forkert på den, når hun driller. Den mindre pige slår, fordi hun føler sig trængt op i en krog af de større piger og mangler ord til at sige fra. Det at den mindre pige slår bliver altså udløst af at de større piger driller.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Jeg synes I skal tale med pædagogerne om, hvorvidt man kunne lave en ugentlig snak med børnene om hvordan man leger sammen og behandler hinanden. Tale med dem om hvad der gør dem glade og hvad der gør dem kede af det. Tale med dem om regler for leg, hvornår man skal hente en voksen og hvornår man skal løse problemerne selv. Tale med dem om hvordan man ser om nogen er kede af det, vrede eller hvad "stop!" eller "hold op" eller "nej!" betyder.

Det er jo netop i børnehaven at børn skal lære sociale spilleregler og lære at tage hensyn til hinanden og det skal naturligvis fanges i opløbet, hvis der i øjeblikket er tendens til at børnene slår hinanden meget og prøver mange grænser. Det er ganske givet ikke kun jeres datter der reagerer, det gælder sikkert flere af børnene.

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Indkøring i dagpleje - 15 mdr.

Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Slår hundene

Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.

Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad

Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Søskendekonflikter

Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...

Læs hele brevet og Helens svar


9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.

Far på turnus-job

Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kosttilskud - børn

Følgende kosttilskud anbefales til børn:

- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.

- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.

- Jerntilskud...

Læs mere i Babylex

Sikkerhed i hjemmet

Det er i hjemmet, at de fleste ulykker sker, og når dit barn begynder at kravle, rejse sig og bevæge sig rundt i hjemmet, så er det vigtigt at du sikrer dig, at jeres hjem er et trygt sted at færdes.

Dit barn skal have lov til at undersøge og opleve verden omkring sig. Derfor skal du sikre at dit barn kan gøre dette.

Alle rum kan være farlige og kan kræve et ekstra sikkerhedstjek - især skal du være opmærksom på køkkenet, badeværelset og stuen.

Gå...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil lige fortælle, at vores datter nu falder i søvn helt af sig selv, og vi har slet ikke haft en kamp med at lære hende det.

Vi skylder dig æren for det, da vi har fulgt dine råd fra din bog og din brevkasse.

Så tusind tak!

Mor til pige på 18 måneder


Annonce