Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke tage sin mælk


2. marts 2010

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære frustrerede mor

Jeg kan godt forstå du bliver frustreret, når din datter ikke drikker - der er naturligvis også en grænse for hvor lidt hun kan nøjes med. Du må dog et eller andet sted prøve at holde fast i at hun rent faktisk har våde bleer, så et eller andet kommer der jo ind og så er hun fysisk også en stor pige, hun vejer 10 kg og lyder ikke til umiddelbart at mangle noget ... men igen, netop fordi hun er fysisk stor, så er hendes væskebehov også stort og så kommer bekymringen jo igen :)

Du skal passe på ikke at presse hende for meget. Du risikerer at hun derved protesterer endnu mere. Prøv at holde fast i at hun skal tilbydes flaske 4 gange dagligt og derudover tilbydes vand af kop og skemad, som også indeholder mme.

Modermælkserstatning smager ikke ret godt, men produkterne smager alle forskelligt og jeg synes faktisk du skal prøve at skifte lidt mellem de forskellige mærker for at hun ikke får samme smag hele tiden. Du må også godt prøve at komme lidt sukker i mme, for at se om hun så bedre kan lide det og tager lidt mere. Du kan komme 1 tsk. sukker i 100ml mælk. Prøv også med vælling om aftenen, måske hun bedre kan lide dette og det tæller også med i væskeregnskabet og sikrer hende ekstra jern, kalk og vitaminer.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos, frisk blød frugt i hånden at sutte på, vand af kop.

Sover formiddagslur fra 9.30-11.00

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop. suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk og lignende at gumle på.

Flaske og puttes til middagslur ...


Annonce

... - hvis hun ikke vil flasken, så må hun undvære - det er et tilbud og du kan ikke tvinge hende.

Eftermiddag 15.30-16: Hvis hun ikke har fået flaske inden middagslur, så tilbyder du hende flaske her. Hvis hun stadig ikke vil, så må du give hende lidt flerkornsgrød lavet med mme og frugtmos som topping, vand af kop. Frisk frugt i hånden.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop. Udgangspunktet er mere og mere jeres mad, giv hende ris med sovs, indmaden af en frikadelle, laks fra ovnen, en kartoffelbåd, kogt blomkål eller lignende at sidde med og gumle på selv.

Flaske og puttes til natten


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Sen aften: Flaske som hun måske vil tage, fordi hun sover.

Ud over ovenstående råd, så kan du også forsøge med en anden type flaske eller flaskesut, gerne en sut med flere huller eller en sut beregnet til vælling, så mælken løber hurtigere til hende. Jo mindre hun skal arbejde for det, jo mere vil hun måske drikke :)

Og så må du drøfte med lægen hvad hendes minimum indtag skal være. Som udgangspunkt vil jeg sige at hvis du får 500ml mme i hende dagligt og derudover får hende til at drikke vand, så er det rigtig fint. Det er måske en mængde du kan overskue, mælken i maden tæller her også med - væskebehovet må som sagt også dækkes af vand og alternativet til vand af kop er jo at du giver hende ekstra væske ved også at tilbyde vand af sutteflasken ... Det er naturligvis vigtigt at hverken mad eller vand fylder så meget, at det fjerner behovet for mælk, der skal ligesom være plads til det hele, så du må prøve at finde balancen.

Håber du her er hjulpet videre på vej og har fået lidt ro - fortsat held og lykke :)

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Astma

Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.

Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...

Læs mere i Babylex

Tisser i sengen

Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.

Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.

Langt de fleste børn vokser...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit fantastiske svar til vores lille familie sidst. Det hjalp virkelig på natten at give ham en fast rytme i dagstimerne.

Tak fra Hannibals mor


Annonce