Svar: Mellemørebetændelse - 7 mdr.
Kære LL
Man skal skelne mellem flere typer af mellemørebetændelse, - det der hedder den akutte, den sekretoriske og så kan man have mellemørekatar "røde ører".
Den akutte mellemørebetændelse, skyldes betændelse i mellemørets slimhinde med bakterier. Dette ser man ofte hos småbørn. Det giver smerter, feber og ofte også puds i øregangen.
Den sekretoriske mellemørebetændelse skyldes væske i mellemøret og det ses ved gentagende forkølelser, polypper eller i efterforløbet af en akut mellemørebetændelse. Væsken dannes fordi slimhinden er irriteret og væsken kan ikke komme væk. Det giver hørenedsættelse.
De "røde ører" ses ofte ved forkølelse. Det skyldes at virus får slimhinderne til at hæve op, så der ikke kommer særlig meget luft fra næsen og op gennem øretrompeten som normalt. Derfor opstår der undertryk og irritation i mellemøret og nedsat hørelse. Når forkølelsen er ovre vil tilstanden normalt forsvinde, men det kan dog også udvikle sig til akut mellemørebetændelse.
Ca. 70% af alle børn vil opleve akut mellemørebetændelse mindst én gang, før de fylder 2 år. Og ca. 25 % af alle 2-årige har haft mellemørebetændelse mindst 3 gange.
Det er især i vinterperioden det er slemt, her har mellem 15-20% af alle småbørn væske i mellemøret - om sommeren er det kun mellem 4-5 % som har problemer. Væsken vil normalt forsvinde inden for et par måneder, men nogle børn har det i længere tid.
Man ved at følgende ...
... faktorer vil øge risikoen for at få mellemørebetændelse:
- Mange børn sammen på lidt plads - f.eks. i daginstitution
- Rygning i hjemmet
- Hævede polypper i næsen - derfor vil mange ørelæger også fjerne polypper samtidig med at de lægger dræn på barnet.
Det har været fremme, at allergi overfor mælk kunne være en årsag til mellemørebetændelse hos børn. Jeg har ikke set videnskabelig dokumentation for at dette skulle passe ...
For at undgå mellemørebetændelse kan man følge disse råd:
- Amme sit barn, man ved at modermælk styrker barnets immunforsvar og at det kan nedsætte tilbøjelighed til mellemørebetændelse i de første levemåneder.
- Klæde barnet rigtigt på i forhold til vind og vejr. Barnet må ikke udsættes for træk og skal holdes varm og tør.
- Undlade at ryge i hjemmet eller i børns nærhed
- Evt. lade barnet passe i mindre grupper af børn - f.eks. dagpleje i stedet for vuggestue
- Tage imod vaccination mod pneumokokker, som nu indgår i det almindelige børnevaccinationsprogram. Denne vaccine giver en vis beskyttelse mod akut mellemørebetændelse.
Jeg har ikke hørt at sut skulle give øget risiko for at få mellemørebetændelse - derimod ville jeg forestille mig at det at sutte ville hjælpe på det tryk og den smerte, barnet føler i øret ...
Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, har du brug for yderligere uddybning, så er en øre-næse-hals læge den bedste til at svare :)
Fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
19. maj 2025 | Sygdom | 1 mdr.
Hej Vi har en baby, som godt kan være meget døsig og træt. Hun er svær at få...
16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.
Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.
Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...
Viden om børn:
Opbevaring af modermælk
Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.
Holdbarhed for ny udmalket mælk:
3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...
Barneseng
Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.
Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.
Den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.