Svar: Kamp ved måltider, udvikling og opdragelse
Kære L´s mor
Dejligt at høre du glæder dig til min næste bog bliver færdig - den her kommer faktisk til at handle en del om det du spørger ind til - nemlig hvad der dog foregår inde i hovedet på jeres datter, hvorfor er det hun reagerer som hun gør og hvad skal man gøre ved det ... :)
At være 18 måneder gammel er en ret svær periode, både for barn og for forældre. Jeres datter virker på en gang både moden og meget umoden. Nogle gange virker hun så stor og dygtig, hun leger fornøjeligt med sit legetøj, hun konverserer med jer, med sine dukker og hun følger naturligt de ting I beder hende om. Andre gange opfører hun sig næsten som en baby igen. Hendes tolerance er lille, der skal ikke ret meget til før hun bliver ked af det, vred eller dybt frustreret og hun kan pludselig ikke finde ud af hverken at lege, spise eller noget at det som man jo ved, at hun rent faktisk godt kan. Hun pjevser bare og virker utilfreds.
Det er også alderen hvor børn ofte siger ”Nej!” til alt, også selvom hun faktisk nogle gange mener ja - så siger hun alligevel nej og når vi så accepterer hendes nej, ja så er det også galt.
Det er en svær periode, fordi hun på den ene side har en rigtig god fornemmelse af sig selv og hvad hun er i stand til - hun kan løbe, lege, kommunikere bevidst osv. og samtidig så skal alle disse udfoldelsesmuligheder nu tilpasses jeres normer. "Nej, du kan ikke lege nu, for nu skal vi spise", "Nej du kan ikke sidde og hoppe på stolen, du skal sidde stille" osv. og det er naturligt dybt frustrerende for hende.
Det er svært for hende at finde balancen mellem at gøre de ting hun gerne selv vil gøre og som hun nu rent faktisk er i stand til og ofte også er stolt og glad over at mestre og så at blive bremset i det, fordi vi har regler for hvordan og hvornår man gør forskellige ting. Hun skal nu til at lære balancen mellem egne ønsker og behov og så hvad I forældre synes.
Lige i forhold til at skulle sidde ved middagsbordet, når det er spisetid, så er det faktisk en uskik at hun får lov til at sidde med mad i hånden andre steder og jeg synes I skal stoppe med at give hende disse små hapsere i sofaen, på gulvet osv. Hun har stadig brug for mange små måltider i løbet af dagen, men de skal indtages ved middagsbordet. Så når hun beder om at få noget at spise og I normalt ville stikke hende en appelsinbåd eller et stykke brød eller lignende, så skal I holde fast i at det må hun gerne få men hun "skal lige sætte sig ved bordet og spise det". Stille og roligt, ikke noget krav om hvordan, men bare at hun skal sætte sig der, så får hun det hun beder om.
Jeres datter ...
... har ikke en spiseforstyrrelse, hun er fuldstændig sund og reagerer helt naturligt i forhold til sin alder. Men hun har brug for lidt faste rammer og struktur omkring måltiderne, som blandt andet handler om at sidde ved bordet, når man spiser. Hvis hun så ikke vil spise, vil ned og lege, så må hun det, men maden følger ikke med.
Når hun vil lege i stedet for at spise, så kan I vurdere om legetøjet skal blive på gulvet eller om hun skal have lov til at lege ved bordet imens I spiser færdig. Igen er det vigtigt at vise hende at I spiser og holde fast i at I ikke kan lege lige nu.
Det kan være en udmærket idé at I en gang imellem tilbyder hende at komme over på jeres skød og spise lidt fra jeres tallerken - det er helt okay, så foregår spisningen jo stadig ved bordet og I sikrer jer at hun får lidt indenbords :)
I sygdomsperioder vil appetitten naturligt være nedsat og det er begrænset, hvor meget mere I kan gøre ved det. Hun har tabt sig meget, men det sker og I skal naturligvis forsøge at få lidt ekstra kalorier i hende og stadig tilbyde hende masser af små måltider dagen igennem. I kan stadig fedtenergiberige hendes morgengrød, I skal bruge smør på brøddet, sørge for at hun får fisk og kød dagligt osv. så hun på den måde øger sin vægt. Hun skal ikke tage på ved at få tilbudt kager, saftevand og andre usunde ting :)
Og ja - det er helt normalt at børn i denne alder har svært ved at koncentrere sig særlig meget i længere tid af gangen. Det er en fase I skal igennem og jeg tror bestemt ikke at hun får stress af jer :) I behøver ikke underholde hende hele tiden, hun må gerne tulle rundt for sig selv og det er rigtig fint at tage hende med i de dagligdags ting og godt at sætte hende på køkkenbordet så hun kan følge med i hvad der sker. Ulvetimen om aftenen kan også bruges på en gåtur udenfor. En lille tur i frisk luft, hvor I løfter på nogle sten, kigger hvad der gemme sig under af biller eller orme, får øje på en fugl i træet osv. En lille tur i hendes tempo, det er fint imens den anden forældre klargør aftensmaden. Efter en tur ude, har hun sandsynligvis også mere mod på at sidde ved bordet og spise ...
Når hun løber væk fra dig i vuggestuen og ikke lige vil give en stor krammer med det samme, så er det fordi hun lige nu øver sig ekstra meget i adskillelse og det er helt normalt! I gør bestemt ikke noget forkert, tværtimod og det er nogle rigtig fine tegn I ser hos jeres datter. Du læser hende rigtig godt lyder det som om, du skal bare tro på at det du ser er normalt og helt okay :)
Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke med hende :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
23. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 9 mdr.
Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe os med nogle redskaber til at håndtere...
19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.
Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...
18. april 2025 | Opdragelse | 4 år
Sur 4 årig pige der råber meget
Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...
16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.
Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
Viden om børn:
Naturlægemidler - børn
Naturlægemidler er en særlig gruppe lægemidler, der ofte indeholder tørrede planter, plantedele, eller udtræk af planter.
Naturlægemidler er frihandelslægemidler, hvilket betyder, at de ikke behøver blive solgt på et apotek. Læge og apotek behøver således ikke at være involveret i behandlingen, og derfor kan naturlægemidler kun godkendes til behandling af "lettere sygdomme".
Naturlægemidler anbefales ikke til børn under 2 år uden lægens anvisning....
Tilstoppet tårekanal
Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.
Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.
Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.