Annonce

Annonce

Svar: Vågner ofte om natten, bøvl med maven


12. februar 2010

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte og forvirrede mor

Tak for dit brev og din fine beskrivelse og velkommen til. Jeg håber at jeg kan hjælpe dig, i hvert fald vil jeg meget gerne dele mine tanker med dig :)

Når jeg læser dit brev, så er der især to ting som slår mig. Det ene er at din datter spiser meget kortvarigt og jeg får indtryk af at hende natlige uro om natten meget fint kan skyldes at hun indtager en ret stor del af vandholdig mælk og mindre mere koncentreret og fedtholdig mælk.

Derudover lyder det som om at hun spiser mere om natten end om dagen, altså at hun om dagen slatspiser lidt for meget og derfor er nødt til at søge brystet hyppigere om natten.

Mit råd er derfor at I forsøger at få mere mælk og især den lidt federe mælk i hende i løbet af dagen. Mætheden skal skabes hele dagen igennem og når hun får nok om dagen, vil hun naturligt også kunne spise mere roligt og nøjes med mindre om natten - hendes søvn vil derfor også blive roligere.

Det er meget normalt at børn i 3-4 månedersalderen begynder at sove kortvarigt om dagen, det føles som om at de powernapper mere. Ofte spiser de også mere kortvarigt end tidligere og de lader sig meget let forstyrre under amning. Når hun ammes, så kigger hun på dig, dier, slipper, smiler til dig, tager fat, dier igen, slipper, griner osv. Og kommer der nogen ind i rummet, så er det mere interessant at følge med i det, end det er at spise. Den ændring du oplever i hendes ammemønster, hvor hun spiser mere og mere kortvarigt lyder altså helt normal for hendes alder.

Men, det er stadig vigtigt at hun får mælk nok om dagen, både for at sove godt - men bestemt også for ikke at skulle indhente det om natten ...

Derfor vil jeg anbefale dig at du prøver at arbejde på at få hende til at koncentrere sig lidt mere om brystet i dagtimerne. Du kan med fordel starte med at lægge hende til de ene bryst, lade hende spise de 5 minutter hun viser behov for og når hun så slipper, så lader du hende bøvse. Herefter så lægger du hende til samme bryst, men i tvillingestilling. Du snyder hende, så hun tror hun er lagt til modsatte bryst. Dette for at få hende til at spise et par minutter mere og derved få den lidt federe mælk med ud.

Herefter kan I så lege, hygge osv. som I plejer og så vil det være rigtig godt, at du tilbyder hende toppen fra modsatte bryst, inden hun så puttes til næste lur. Når hun så vågner fra næste lur, så starter du med at tilbyde hende det bryst hun sluttede på sidst, sørger for at hun får spist rigtig godt fra den side, evt. skift af ...


Annonce

... ammestilling undervejs, bøvser, leger osv. og tilbyder så igen toppen fra modsatte side inden hun atter skal sove.

Sutten skal hun ikke have før hun hundrede procent er fyldt rigtig godt op med mælk. Den gives først, når hun har fået fra begge bryster og bruges der, hvor hun flyttes fra din favn og ned hvor hun skal sove. Sutten koblet til hendes sutteklud så hun bedst kan holde fast i den og så sutter hun et par minutter og falder i søvn.

Ved at amme hende ekstra meget og gerne fra begge bryster mellem hver lur om dagen, får du stimuleret til lidt ekstra mælk og får hende fyldt rigtig godt op. De store mængder, som hun lige nu søger om natten, vil derved blive mindre og hun vil sandsynligvis der sove mere roligt.

Du kan med fordel også lægge dig og amme hende om dagen, læg hende i dobbeltsengen og lad hende amme sig i søvn. Det er en udmærket metode til børn i denne alder, netop fordi hun er så opmærksom på verden, at hun har svært ved at give slip på hvad der sker omkring hende. At ligge i dobbeltsengen, tæt til mor, brystet, nedrullede gardiner, køligt mørkt rum, kan gøre at hun lige får spist lidt ekstra og får sovet lidt bedre. Dagens rytme spiller også ind på nattensrytme.

Det er meget fint at hun sover 3 lure dagligt, en fin alderssvarende plan og det skal I bibeholde.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Jo mere mad i kan få i hende om dagen, jo mere afføring må vi også gå ud fra at hun vil have i dagtimerne. Hvorvidt hun er arveligt påvirket med forsnævring af tarm, må lægen undersøge. Umiddelbart tror jeg ikke problemet ligger her.

Med hensyn til mme, så skal du her gøre et valg. Hvis du ønsker at din datter skal kunne tage imod en flaske når hun skal passes af andre eller du har et ønske om på sigt at trappe amningen hurtigt ned, så vil det være relevant at give hende en flaske nu. Den kunne så meget vel ligge aften eller sen aften i håb om at den ville mætte mere og give mere ro.

Det må påregnes at skulle amme hende til hun er mindst 12 måneder gammel og hvis du ikke ønsker dette og ved det allerede nu, så vil det være relevant at lære hende at drikke af en flaske og hun skal så have en flaske dagligt. Ellers risikerer du meget hurtigt at hun fravælger flasken og vælger den ægte vare.

At hun er begyndt at skrige meget, lyder som udvikling og en øvelse af lyde og pludren på flere niveauer. I skal naturligvis pludre med hende også i varieret lydstyrke og på forskellig vis, så hun bliver bevidst om og får trænet sin stemme mere og mere :)

Håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Snore i børnetøj

Der kan være snore i dit barns tøj - snore kan sidde i hætter og kraver, i handsker osv. og det kan være farligt. Lange snore bør undgås, de kan hænge fast i rutschebanen og klatrestativet på legepladsen, - og i værste fald kan børn blive kvalt ved det.

Se derfor dit barns tøj igennem og er der snore, så kan det være en god idé at afkorte snoren mest muligt. Det vil også være en god idé ikke at binde knuder eller sætte andet på snoren, som kan sætte sig fast i legeredskaber,...

Læs mere i Babylex

Sushi til børn

Børn må gerne få sushi - men der er nogle ting du skal overveje:

- Fisken der bruges skal have været frosset ned til - 20 grader i mindst 24 timer. Der kan forekomme parasitter i fisk og disse dræbes ved frysning.

- Sushien skal fremstilles under hygiejniske forhold. Den bør spises samme dag som den er lavet og køber du den færdigpakket skal du være opmærksom på korrekt opbevaringstemperatur og holdbarhedsdato.

- Børn under 3 år må højst spise 25...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

tusind tak for en eminent brevkasse, den har jeg fundet og finder meget trøst og viden i.

Mor til dreng 16 måneder


Annonce