Annonce

Annonce

Svar: Han smider med sit legetøj


12. februar 2010

Kategori:
Alder:
20 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Maibrit

De fleste børn vil i 1½-2 års alderen komme i en periode, hvor de begynder at lege mere voldsomt og smider med deres legetøj. De har ikke helt forståelsen for at man skal passe på, men fascineres af den lyd og den opmærksomhed det giver, at smide med ting.

Det er en god idé at give ham bløde bolde, et hammerbræt, en tromme eller lignende at 'larme og slå' på, så han udvikler sin færdighed med at kunne hamre, med ting som er egnede til at hamre på. Det er også vigtigt at anerkende hans lyst til at smide med ting, men opfordre ham til at det gøres udenfor og ikke inden for. Samt at det gøres med bolden og ikke med bilen ...

Han begynder at efterligne jer voksne mere og mere - også uden at I opfordrer ham til det. Hvis I sidder med albuen på bordet, forsøger han at gøre det samme, hvis I rører i koppen forsøger han at gøre dette osv. Derfor er det vigtigt at du netop reagerer stille og roligt og giver ham alternativer, når det er muligt. Fordi han ikke bare gør som du siger, men også gør som du gør. Du kan altså godt, når han står parat med bilen over hovedet for at kaste den sige "jeg vil ikke have du kaster med bilen, den går i stykker. Du kan kaste med bolden" eller lignende. På den måde får du både sagt fra, får givet ham en forklaring og et alternativ.

Hvis du oplever at han kaster rigtig meget med tingene og slet ikke kan finde ud af rolig leg, så anerkend dette og sige "Jeg kan mærke du trænger til at bruge dig selv - kom vi går ...


Annonce

... uden for og leger". Igen får han at vide at det han har gang i skal gøres udenfor, du sender ham ikke væk, men anderkender at han har brug for at bruge sig selv og lege mere voldsomt, men det hører ikke til inde i stuen.

Han har en alder lige nu, hvor han mere og mere tydeligt vil udtrykke vrede, hengivenhed, frustration, kærlighed - han giver knus, han smiler, bliver aggressiv og smider med eller ødelægger ting. Du skal naturligvis reagere forskelligt alt efter hans reaktion og årsag til hans reaktion. Hvis han smider med legetøjet fordi han føler sig uretfærdigt behandlet eller i frustration over at legen slutter nu, så er det vigtigt at du anerkender dette og siger f.eks. "det er også dumt, at vi ikke kan lege mere" samtidig med at du forklarer ham at legetøjet går i stykker, han skal ikke smide med det.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Hvis han smider med det for sjov og imens I leger noget andet pludselig smider det i hovedet på dig - så skal du naturligvis vurdere om det er fordi han endnu ikke ved at det er sjovt. AT han ikke har forstået at det faktisk gør ondt at få en bil i hovedet og så skal du forklare ham det. Men hvis han godt er klar over at det han gør er forkert, så ville jeg vælge at trække mig fra ham - fjerne mig og sige "jeg vil ikke lege, når du smider med tingene" og så gå. Så kan han gå efter og I kan blive gode venner igen og du kan forklare ham spillereglerne for at lege sammen :)

Jeg håber du kan bruge lidt af disse forslag videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

23. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 9 mdr.

Nedsmeltninger og temperament

Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe os med nogle redskaber til at håndtere...

Læs hele brevet og Helens svar


19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sut

Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.

Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...

Læs mere i Babylex

Brystopereret

Mange kvinder bliver idag brystopereret. En brystoperation kan både være en brystreduktion, hvor man har fjernet noget af brystet og en brystimplantation, hvor man har gjort brysterne større.

Mange kvinder bekymrer sig om hvorvidt de vil kunne amme deres barn, når de er brystopererede og der er ikke andet at gøre, end at se hvad tiden bringer. Nogle kvinder vil fint kunne amme, det afhænger meget af operationsmåden. En del kvinder ammer delvist, giver altså bryst og supplerer med...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce