Svar: Fra pureret til grovere mad
Hej igen
De fleste børn er 7-8 måneder før de er parate til gaffelmost mad og faktisk vil mange børn have rigtig svært ved dette ...
Udviklingen sker gradvist, først får barnet helt lind pureret grød, så bliver grøden lavet af flager, som gør den mere fnugget i konsistensen, derefter grovere grødtyper som f.eks. havregrød.
I grøntsagsmosen skabes den lidt grovere konsistens og mere struktur i maden først ved at der tilsættes f.eks. lidt kogt kød eller kogt fisk. Stille og roligt tilsættes f.eks. lidt ris og i takt med at barnet bliver bedre til at tygge, moses grøntsagerne så med en gaffel. Lige nu tænker jeg altså at I skal forsøge at give jeres dreng lidt struktur og bid i maden ved at tilsætte lidt kød eller fisk, i 7 måneders alderen give mere bid ved at tilsætte lidt ris og så ...
... stille og roligt mose med en gaffel :)
For nogle børn fungerer det med gaffelmos mad ikke. Her er man nødt til at bibeholde mere eller mindre pureret mad, som gives med ske og så i stedet give rigtig mad i stykker ved siden af. Ved at adskille tingene får barnet en fornemmelse af at den mad der kommer med ske skal bare synkes, men den mad der gives med fingrene eller med en gaffel skal tygges. Derfor kan man fint gøre det sådan, at barnet får f.eks. rugbrødshapsere med forskelligt pålæg i 8 månedersalderen som skal tygges suppleret med findelt grøntsagsmos med kød eller fisk, som barnet får med en ske og som mere eller mindre skal synkes. Mosen behøver altså ikke være groft moset for at barnet kan lære at tygge :)
Håber dette hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)
Fortsat god søndag!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Feber
Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.
Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...
Suttekæde
En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.
Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.
Det anbefales at:
- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.