Svar: Fra pureret til grovere mad
Hej igen
De fleste børn er 7-8 måneder før de er parate til gaffelmost mad og faktisk vil mange børn have rigtig svært ved dette ...
Udviklingen sker gradvist, først får barnet helt lind pureret grød, så bliver grøden lavet af flager, som gør den mere fnugget i konsistensen, derefter grovere grødtyper som f.eks. havregrød.
I grøntsagsmosen skabes den lidt grovere konsistens og mere struktur i maden først ved at der tilsættes f.eks. lidt kogt kød eller kogt fisk. Stille og roligt tilsættes f.eks. lidt ris og i takt med at barnet bliver bedre til at tygge, moses grøntsagerne så med en gaffel. Lige nu tænker jeg altså at I skal forsøge at give jeres dreng lidt struktur og bid i maden ved at tilsætte lidt kød eller fisk, i 7 måneders alderen give mere bid ved at tilsætte lidt ris og så ...
... stille og roligt mose med en gaffel :)
For nogle børn fungerer det med gaffelmos mad ikke. Her er man nødt til at bibeholde mere eller mindre pureret mad, som gives med ske og så i stedet give rigtig mad i stykker ved siden af. Ved at adskille tingene får barnet en fornemmelse af at den mad der kommer med ske skal bare synkes, men den mad der gives med fingrene eller med en gaffel skal tygges. Derfor kan man fint gøre det sådan, at barnet får f.eks. rugbrødshapsere med forskelligt pålæg i 8 månedersalderen som skal tygges suppleret med findelt grøntsagsmos med kød eller fisk, som barnet får med en ske og som mere eller mindre skal synkes. Mosen behøver altså ikke være groft moset for at barnet kan lære at tygge :)
Håber dette hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)
Fortsat god søndag!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Sådan forebygger du bleudslæt
Sådan forebygger du bleudslæt – få jordemoderens anbefaling til bleskift
Når du står med dit nyfødte barn i armene for første gang, er der mange nye ting at forholde sig til – ikke mindst babypleje og bleskift. Det er helt naturligt at komme i tvivl og stille spørgsmål. Heldigvis ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
3. december 2025 | Kost og ernæring | 14 mdr.
Hej Helen. Jeg syntes det er lidt svært at finde ud af hvad der er en god...
27. november 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen, Det kunne være rart med rådgivning og gode forslag i forhold...
20. november 2025 | Kost og ernæring | 13 mdr.
Hej Helen. Jeg har et spørgsmål ift anbefalingerne omkring mælkeprodukt....
3. november 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Tak for din gode brevkasse. Vi har spørgsmål til: 1) hvordan...
20. oktober 2025 | Kost og ernæring | 3 mdr.
Hej Helen. Tak for dine gode råd til mit tidligere brev. Det har hjulpet...
Viden om børn:
Sygt barn
Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.
De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.
Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.
Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...
Nakkefoldsscanning
En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.
Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.
Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.







