Svar: Igang med sødmælk?
Kære Karina
Din dreng behøver i princippet slet ikke at få sødmælk, hvis han får modermælkserstatning eller ammes.
Når Sundhedsstyrelsen skriver at små børn kan tilbydes lidt sødmælk, så handler det om at det gør overgangen til familiemad lettere og at man ikke skal lave specielle retter til barnet, men at alle kan spise samme mad. Det betyder at hvis du f.eks. laver en kartoffelmos med sødmælk, så kan I spise den samme mos, hvis du laver lidt kødsovs eller anden sovs og bruger sødmælk i madlavningen så kan I igen spise det samme.
Først fra 9 måneders alderen anbefales det at sødmælk og sødmælksprodukter udgør en større del af barnets indtag og det kan f.eks. være i form af lidt yoghurt, tykmælk ...
... eller lignende, som ofte bruges som mellemmåltid. Men det er altså stadig ikke noget barnet skal have.
Modermælk eller modermælkserstatning bør bibeholdes til barnet er 12 måneder gammelt - amning, så længe både mor og barn er glade for det. Efter 1 års alderen tilbydes barnet letmælk.
Du må gerne bruge ½ dl. sødmælk i grøden om morgenen, men du bør faktisk ikke bruge mere end dette og sødmælk af kop behøver han slet ikke at få. I grød og mos lavet specielt til ham kan du ligeså fint bruge mme.
Nogle oplever også at sødmælk kan virke lidt forstoppende og her kan det være en god idé at holde igen med drikkemælk af kop og i stedet bare holde dig til at give ham vand.
Fortsat held og lykke med maden :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
D-vitamin
Alle børn bør fra de er 2 uger til de er 2 år gives D-vitamin 10 mikrogram (400IE) dagligt. Det gives som dråber.
Børn med mørk hud og/eller børn som går klædt, så kroppen oftest er tildækket om sommeren (lange ærmer, lange bukser/kjoler eller tørklæder) skal fortsætte med D-vitamintilskud (400IE) hele barndommen.
Når børn er ca. 1½ år gamle, vil de kunne tygge en multivitaminpille, ofte knækket i kvarte. Indeholder vitaminpillen 10 mikrogram D-vitamin, bliver...
Klapvogn - køb af klapvogn
Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.
En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.