Svar: Mad og lære at spise og drikke selv
Kære mor til sulten dreng
Planen for dagen ser rigtig fin ud og det lyder som om at jeres dreng spiser godt, sundt og varieret gennem dagen. Jeg synes det er meget fint at bibeholde måltidet sen eftermiddag. Det er meget normalt at børn har brug for et mellemmåltid der og det lyder ikke til at påvirke hans indtag af aftensmad, snarere tværtimod :)
Det er som du beskriver godt med et måltid sidst på dagen, de fleste børn er ret sultne der og det er med til at holde deres blodsukker og dermed humør mere stabilt sidst på dagen.
Det er fint fortsat at lade ham spise med fingrene, men også godt at forsøge med gaffel og ske. De fleste børn vil først omkring 16 måneders alderen mestre at lære at spise med en ske uden at vende den på hovedet, når den føres op til munden, så det skal nok komme stille og roligt :)
Det er en god idé at lade ham sidde med en ske eller gaffel i hånden selv og guide ham. Både ved at motivere ham til det I gerne vil have ham til "ind i munden skat, mam mam, ind i munden" og også ved at han samtidig med at han selv sidder med en ske suppleres af den skemad I giver ham. Han kan altså se hvordan I gør og vil prøve selv.
Det er helt fint at lade ham tage sine madhapsere med fingrene og servere lidt af gangen foran ham, så han ikke propper sig. Det er en fin måde at gøre det på i begyndelsen. Men stille og roligt skal tallerkenen naturligvis stå inden for rækkevidde og han skal lære det opdragelsesmæssige der ligger i at spise maden fra en tallerken og at tallerkenen ikke skal smides på gulvet ...
Maden kan du sætte på gaflen, som han så selv fører til munden, men stille og roligt skal han også ...
... selv kunne komme maden på - det burde han kunne med den alder han har nu, hvis han ellers har øvet sig tilstrækkeligt ... :)
Hvis koppen er meget svær for ham, så udskift til en model med to hanke og evt. med låg. Det kan gøre det lettere for ham at styre og få fornemmelsen for at drikke selv uden at spille for meget. "To hænder skat, brug to hænder" er en kort sætning som han hurtigt vil lære og det vil kunne overføres til et glas, så han stille og roligt også lærer at drikke af det.
Han må gerne få samme mad som jer og der er efter 1 års alderen ikke samme begrænsninger i forhold til nitratholdige grøntsager, gluten, surmælksprodukter med højt proteinindhold, honning osv. som der er når børn er under 1 år. Men stadig gælder at han jo ikke har bedst af at spise meget af en ting. Det er stadig bedst for ham, hvis han får lidt af så meget forskelligt som muligt :)
Med hensyn til gylp - er han så nogensinde blevet undersøgt for dette? Det kunne næsten lyde som om at jeres dreng generelt har haft problemer med sin mavemund og svært ved at holde mælk og mad i sig siden han var helt lille. Man taler om refluks, når der er tilbageløb af mad fra mavesækken til spiserøret og det er meget normalt hos spædbørn, men jo ældre barnet bliver og jo mere fast føde barnet får, jo mindre skulle gylpningerne/opkasningerne gerne være.
Så længe barnet trives og tager godt på, så ser man normalt tiden an, men hvis børn over 1 år lider af refluks, så bør det undersøges og det er vigtigt at finde årsagen. Jeg synes derfor du skal tale med lægen om det.
Håber du kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke med ham og med det hele :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Bleudslæt
Bleudslæt ses som rødme på numsen. Det kan være små røde pletter, men det kan også være store røde skjolder på huden. Der kan gå hul og komme sår, hvis det er rigtig slemt.
Bleudslæt opstår ofte, hvis barnet har haft en ble på for længe, der har været for våd af tis eller afføring. Det er syren i urin og afføring, der så ødelægge barnets hud. Børn kan også blive røde i numsen i forbindelse med diarré, hvor man måske ikke når at opdage at barnet har noget i bleen og derfor ikke...
Zoneterapi
Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.
Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.
Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.