Annonce

Annonce

Svar: Spiser ingenting og bider mor ...


7. december 2009

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Marianne

Det er meget normalt at børn i Christians alder skubber maden væk og kniber munden sammen. Han vokser ikke så hurtigt som tidligere og har ikke en naturlig lyst til at putte i munden, faktisk er lysten til at være 'modsat' og vise mere selvstændighed jo noget større end meget andet :)

Det er vigtigt at give ham mad som ikke kræver for store anstrengelser at spise. Han bruger enormt meget energi på at gå rundt, begynde at løbe, lege med andre, opleve verden og begynder også i denne alder at få lidt farefornemmelse. Verden er ikke bare sjov og god, den er også "farlig og slem" ... Det er svært at være 1½ år, der er så meget han gerne vil og så meget han endnu ikke mestrer og det er dybt frustrerende for ham.

Derfor har mange børn i denne alder rigtig svært ved at overskue et måltid og maden skal være så enkel som mulig. Det er vigtigt at give ham mad som han kan spise selv og det er okay, hvis han bruger fingrene, han behøver ikke altid spise med en gaffel. Det er også okay at han om aftenen efter en lang dag i vuggestuen får lov til at komme over på dit skød og mades med lidt fra din tallerken, hvis det er behovet og det han kan rumme lige nu :)

Så prøv ikke at stille for store krav til bordmanerer og hvordan man 'spiser pænt'. Lad ham bare gnave en frikadelle, hvis han hellere vil det end at spise med en gaffel og sørg for at gulerødder, agurk og lignende ikke er skåret i alt for store stænger, for så kan han slet ikke tygge sig igennem det. Det må ikke tage lang tid at spise maden, for så mister han koncentrationen og lysten til at prøve noget andet.

Giv ham også maden adskilt, så han kan se hvad han får at spise og lad ham være selektiv. Det gør ikke noget at det mest er rugbrød der glider ned den ene dag og så ærter den næste. Giv ham forskellige ...


Annonce

... valgmuligheder, og lad ham spise det han umiddelbart viser interesse for lige netop den dag. Det vil være rigtig fint at give ham 1/4-1/2 skive rugbrød sammen med hans varme mad, når I ved at han er glad for brøddet. Så kan han starte med brøddet og når han først er igang med at spise, så glider lidt af det andet måske også ned.

Det er også vigtigt at I verbaliserer positivt om maden og hygger jer ved bordet. Stemningen skal være god, det at spise aftensmad skal være en tid som I alle tydeligt nyder. Hvis du er urolig for om han får nok, så kan du supplere ham med en multivitamin tyggetablet dagligt.

Med hensyn til at bide, så er det vigtigt at du prøver at finde ud af hvorfor han bider - altså i hvilke situationer det sker. Der er mange grunde til at børn bider, men jeg får lidt indtryk af at han kun bider dig og at han gør det, når I hygger og har det rart.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Når børn bider i disse situationer, så er det ofte fordi det er et kærtegn der kammer over. Han bider dig jo ikke for at gøre dig ondt, men bedst som I sidder og kæler, nusser og krammer, så sætter han pludselig tænderne i din skulder eller i din kind. Det er lidt som "jeg elsker dig så højt at jeg kunne spise dig", det er et kærtegn der kammer over, han ved endnu ikke hvordan ...

Han skal naturligvis lære ikke at bide og det er vigtigt at du sætter ham fra dig og markerer at det gjorde ondt, det var ikke sjovt og han kan ikke være på dit skød, hvis han bider dig. Men det er samtidig også vigtigt at anerkende hans behov for at være dig nær og vise dig kærlighed og derfor er det rigtig godt, hvis du kan nå at afbryde jeres nærhed inden han når at bide dig og få ham afledt, så det ikke når at ske. I stedet kan du så vise ham, hvordan man kan ae, kærtegne, kysse.

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

9. maj 2025 | Opdragelse | 3 år, 2 mdr.

Afhængig af sut - 3 år, 2 mdr.

Kære Helen Min datter på 3 år er utrolig afhængig af sin sut. Den og hendes...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 9 mdr.

Nedsmeltninger og temperament

Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe os med nogle redskaber til at håndtere...

Læs hele brevet og Helens svar


19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex

Angst hos børn

Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Jeg havde i en periode lidt problemer med at amme og var egentlig ved at smide håndklædet i ringen, men Helen sagde de rigtig ting som gjorde at jeg fortsatte og det er jeg rigtig glad for i dag ...

Camilla Martin


Annonce