Annonce

Annonce

Brev:

Putning, nattesøvn og mad


18. november 2009

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Putning, nattesøvn og mad

Kære Helen,

Tak for din brevkasse og mange gode svar, jeg tit har fundet inspiration i, til diverse problemer.

Vores datter på godt og vel 7 måneder sover rigtig uroligt i øjeblikket. Vågner ca. en gang i timen og vil gerne tages op og lægges til, hvor hun ofte ikke spiser særlig meget men blot ligger med brystet lidt i munden, hvorefter hun falder i søvn tæt puttet ind til mig. De sidste mange nætter har hun fået lov til at sove i sengen hos mig, da jeg ellers skulle op og tage hende over mange gange i nattens løb, hvilket jeg, indrømmet, ikke har orket.

Hun har ellers altid været god til at sove om natten, og i mange måneder vågnede hun først v. 3-4 tiden, hvor hun blev ammet og sov så videre hos mig, indtil hun ville op om morgenen (typisk v. 6-7-tiden).

Hun bliver lagt i seng om aftenen v. 18-19-tiden alt efter hvornår hun har sovet sin sidste lur og hvor træt hun virker. I øjeblikket vågner hun så typisk allerede v. 21-23 tiden, hvor hun græder og vil have en tår, hvorefter jeg indimellem kan lægge hende over i sin egen seng. Sengen står i vores soveværelse endnu, selvom vi har talt om, at hun snart skal på eget værelse, men der har været så meget roderi, at vi har udskudt det lidt.

Men hun er også rigtig svær at putte i øjeblikket. Tidligere har jeg kunnet amme hende liggende, og når hun så var rolig (ikke sov), kunne jeg lægge hende over i sengen, hvorefter hun selv faldt i søvn. Nu ligger hun typisk og karter rundt, når jeg lægger hende over, og efter et stykke tid går protesterne over i gråd, indtil jeg tager hende op og lægger hende til igen. Den seneste uge har jeg flere gange måttet gå i seng sammen med hende, da hun slet ikke ville lægges over i sin seng og vågnede bare vi tænkte på det! De sidste par dage er det dog lykkedes at lægge hende over, men muligvis var det fordi hun nåede at falde i søvn ved brystet.

Af og til, når hun har været meget urolig, når hun skulle sove, så har far kunnet tage hende op og vugge lidt, til hun faldt til ro, hvorefter han har kunnet lægge hende ned, så hun er faldet i søvn igen. Men de sidste par dager har der intet været, som virkede.

Vi har prøvet at rykke sengetiden både frem og tilbage, og at lade der både være kortere og længere tid imellem sidste lur og aftenputningen, men der er ikke rigtig noget af det, der har haft nogen effekt. I de sidste mange måneder har vi om dagen kørt en 2 timers vågencyklus, hvor hun efter de 2 timer har kunnet lægges til at sove med succes næsten hver gang. Den cyklus fungerer ikke helt mere, men selvom der går længere tid imellem, er hun stadig svær at få til at sove, græder og er ked af det.

Det er som om hun er på grænsen til at få en længere cyklus, og er imellem 2 og 3 lure, men fordi hun ofte kun sover 45 min. ad gangen, har hun stadig brug for 3. Af og til tager hun af sig selv en "dobbelt", som vi er begyndt at kalde det, og indimellem kan man få hende til at sove videre, når hun er vågnet efter de 45, hvis man går lidt med barnevognen.

Idag, hvor det stormede og ...


Annonce

... øste ned, prøvede jeg at lægge hende til at sove indenfor, da vi ikke har noget halvtag eller sted med læ udenfor, men forgæves. Hverken putte med mig i vores seng, ligge i sin egen eller i barnevognen virkede, heller ikke mens jeg skubbede den frem og tilbage. Hun har simpelthen vænnet sig til, at man skal ud at trille for at sove. Jeg ville så gerne lære hende at falde i søvn uden noget halløj, så hun både kan sove ude og inde, men er i syv sind, hvordan jeg skal få det gjort. Er slet ikke til de metoder, hvor de skal have lov til at græde, da jeg bliver alt for stresset og påvirket af hendes gråd. Da jeg forsøgte mig idag, græd hun helt hysterisk, efter jeg havde stået og kørt frem og tilbage med barnevognen, og så snart jeg tog hende op, var hun god igen, så jeg er ikke i tvivl om, at hun ved, hvor hun har mig....

Hun spiser heller ikke voldsomt meget om dagen. Hun får 3 måltider (2 x grød og 1 x mos), men hun spiser måske max. 0,5 dl ad gangen. Jeg prøver af og til at give hende et mellemmåltid, men hun virker generelt ret uinteresseret i mad. Det var også først, da hun blev 6 måneder, man overhovedet kunne få mere end 3-5 teskefulde i hende, og hun er stadig kun til det helt tynde, næsten flydende. Er der bare lidt klumper i mosen eller er havregrøden for tyk, laver hun opkastlyde. Hun virker slet ikke klar til mere faste ting endnu, eller noget hun kan bide i.

At hun ikke spiser så meget kan naturligvis også spille ind på den elendige nattesøvn, og når hun vågner dér v. 21-23-tiden (hvor hun måske har spist 0,25 dl kl. 17), tror jeg på, at hun ER sulten. Men hvordan får jeg hende til at spise mere?

Ifølge min egen sundhedsplejerske skal jeg nærmest "sulte" hende, eller i hvert fald ikke amme særlig meget, og hverken for tæt på måltidet før eller efter. Men jeg synes virkelig det er svært, for jeg føler, at jeg enten stadig ammer for meget eller for lidt, fordi det er svært at passe ind. Kan slet ikke finde ud af, hvor meget og hvornår jeg skal amme nu.

Hun får bare vand til sin mad, da hun døjer en del med forstoppelse (og får laktulose herfor), så jeg skal vel stadig amme en del, så hun får, hvad hun skal have? Er det farligt for hende, at hun ikke får mere at spise, kan hun komme til at mangle noget?

Hun er ellers en dejlig og glad lille pige, der måske ikke er så langt fremme i sin motoriske udvikling (hun sidder ikke særlig godt, kravler ikke og er først de sidste par uger begyndte at trille bevidst begge veje), men til gengæld er hun meget opmærksom og nysgerrig og udforsker sin stemme, pludrer, råber og hviner, og elsker at ligge og studere detaljer i eksempelvis sit legetøj. Jeg synes jeg leger og tumler en del med hende for også at stimulere det motoriske.

Puh, det blev ret langt, men jeg håber jeg har fået alle informationer med, så du får en fornemmelse for, hvad vi går og "kæmper" med herhjemme. Håber du har nogle råd til, hvad vi kan gøre anderledes for at få det hele til at køre lidt bedre med både søvn og mad.

Med venlig hilsen
Elisabeth

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.

Mælk flere gange hver nat

Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.

Opvågninger om natten - 8.5 måned

Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.

NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...

Læs mere i Babylex

Kræsenhed

Når barnet er kommet i gang med skemaden, så er det meget vigtigt at introducere så meget forskelligt af familiens mad som muligt.

Når barnet først er blevet 1 år, så er appetitten og lysten til at smage noget nyt ikke særlig stor.

Prøv altid at servere det samme for barnet som I selv spiser og se altid ud som om I nyder maden. Lad være med at vise barnet for meget interesse, men lad det spise uden at presse det.

I må respektere at der er noget mad,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det kan ikke siges for mange gange. Din bog om barnets søvn er helt fantastisk og hver gang jeg læser i den giver den mig ro i stedet for at stresse over at mit barn ikke nødvendigvis sover 16-20 timer i døgnet i en alder af 3 mdr, som man læser mange andre steder.

Hilsen mor til pige på 3 måneder


Annonce