Svar: Amning og sovevaner?
Kære Malthes mor
Det er altid lettest at stoppe amning, hvis både mor og barn er enige om det og det lyder som om at jeres behov er lidt forskellige lige der ... Der er dog intet i vejen for at du stopper amning og sætter noget andet i stedet, nu hvor Malthe er knap 1 år gammel og der er jo forskellige måder at gøre dette på.
Man kan vælge at tage en kold tyrker, sige "Nu er det slut!" fra den ene dag til den anden, evt. lade far tage over, putte ham i egen seng og lidt have holdningen, at 'hvis han kan sove uden bryst om dagen, så kan han også om aftenen ...'
MEN, man kan jo også vælge at gøre det lidt mere humant og anerkende at han lige nu ikke bliver ammet, fordi han har brug for mælken (du oplever jo at der ikke er noget særlig mælk at komme efter), men fordi han har brug for nærheden, trygheden, mærke at du er der og så gøre tingene lidt i etaper.
Du kunne her lægge dig med ham, give ham masser af tryghed, nærhed, kærtegne ham osv. og i starten kunne du tilbyde ham brystet som du plejer, men lirke brystvorten ud af munden på ham så han ikke sutter sig i søvn, men lærer at overgive sig til søvnen uden denne afhængighed. Samtidig med dette skal du så sætte noget andet i stedet. Det kunne f.eks. ...
... være at ligge sammen med ham i sengen, putte tæt og så synge en sang for ham eller ligge og kigge i en lille billedebog og fortælle ham en lille historie.
Når han finder ro ved dette ritual og er tryg ved den form, så er næste skridt at han flyttes til sin egen seng og ritualet følger med. Mælketåren kan han få af en kop, han sidder på dit skød eller ligger i sin seng og du læser din historie og taler lidt med ham præcis som da I lå i din seng. Han får en bamse han kan putte med, du er der for ham, du beroliger og betrygger og han lærer stille og roligt at overgive sig til søvnen ved dette og uden amning. Faktisk vil du sikkert overraskes over hvor hurtigt han kan glemme amning ...
Du skal være opmærksom på at de fleste børn først omkring 16 måneders alderen begynder at være bevidste om at forældrene stadig er der, selvom de er ude af syne. Indtil da føler mange børn sig forladt, når man går og vil naturligt protestere højt, hvis de puttes i en seng, kommer væk fra den trygge favn og man så går. Så at tage tingene lidt i etaper og betrygge barnet hele vejen igennem er en rigtig god idé.
Jeg håber du kan bruge ovenstående lidt videre, det er super flot så langt I allerede er nået - stort skulderklap for det :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
26. juli 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Jeg er førstegangsforælder og mor til en dejlig dreng på fem...
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
Viden om børn:
Fostervandsprøve
En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.
Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...
Æteriske olier
Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.
Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.
I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.
For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.
Tak fra en taknemmelig mor