Annonce

Annonce

Svar: Nattesøvn og madplan


30. oktober 2009

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Frederiks mor

Det er helt normalt og helt naturligt at Frederik lige nu søger brystet og dig lidt mere fordi han jo er startet i dagpleje. Han har dig jo ikke så meget i løbet af dagen og vil naturligt derfor søge dig og have behov for at mærke dig om natten ...

Men du skal naturligvis medtænke at hans indtag af mælk om natten ikke øges så meget, at det påvirker hans indtag af mad om dagen... Trygheden og nærheden kan han sagtens få netop ved at I ligger sammen og du beroliger ham med kærtegn osv. der behøver ikke også være bryst indeover :)

Jeg kan fornemme at amningen tidlig morgen er ret vigtig for din dreng, det at blive ammet kl. 04 sætter han stor pris på og det gør at han sover bedre og længere hen til morgenstunden, hvor I andre er mere klar til at starte dagen. Det kan derfor godt være at du skal vælge at bibeholde denne amning og så i stedet forsøge at trappe kl. 23-24 amningen ud. Altså bibeholde amning kl. 20 og 04 ...

Han vil nok have det bedst med at du fjerner brystet gradvist omkring midnat, så du lige nu lader ham blive ammet, men stille og roligt trækker brystet til dig og lærer ham at sove uden. Han beroliges men får ikke lov til at fylde sig med mælk. Samtidig skal du så sætte noget andet i stedet, det kan være måden du putter med ham på, kærtegner ham på, beroligende ord du bruger, en klud ved hans ansigt osv. så han stille og roligt får noget andet at falde til ro med end brystet.

Det er også meget vigtigt at han ikke falder i søvn med brystet i munden om aftenen. Det er vigtigt at han er i stand til at falde i søvn uden at have brystet i munden. ...


Annonce

... Han skal altså stadig ammes, men skal puttes i seng imens han lige er vågen nok til at registrer at sove uden. Hvis han falder i søvn med brystet, så kan det være derfor han har svært ved at sove uden om natten.

Det kan være en god idé at putte ham på eget værelse, hvis du ønsker at I ikke skal forstyrre hinanden unødigt. Hvis han vågner om natten fordi han drømmer, er motorisk urolig osv. og bare skal have lidt tid til at finde roen og komme videre i søvnen selv, så kan det være en fordel at I ligger væk fra hinanden. Men hvis han har brug for en beroligende hånd for at komme videre, vil det naturligvis kræve at du eller far træder til og hjælper ham til ro igen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Planen for dagen er umiddelbart fin, der er ikke noget der tyder på at han mangler mad. Han kan dog godt være tørstig, han er jo fysisk en stor dreng og måske har han svært ved at indtage væske nok i løbet af dagen og søger derfor brystet om natten. Her kunne alternativet jo så være lidt vand af kop, som f.eks. far kunne give ....

Det samme gælder, når og hvis du gerne vil hjemmefra. Her kan han drikke mælk af kop og blive puttet med det i maven. Han kan også sagtens få en godnatgrød inden sengetid, så han er fyldt godt op og så må du amme ham, når du kommer hjem igen. Der sker ikke noget ved at han bliver puttet med grød og mælk af kop, det må far meget gerne forsøge sig med en aften. Bliver han ked af det, så må far lægge sig med ham og give ham fysisk kontakt ligesom når du ammer ham - men brystet får han så ikke og det er så sådan det er ... :)

Håber at du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Amning og sex

Når du ammer og dit bryst er fyldt med mælk, så vil det være helt naturligt at brystet lækker eller direkte sprøjter med mælk, hvis du bliver seksuelt stimuleret.

Brysterne kan også være følsomme på en anden måde, end hvis du ikke ammer. De kan være mere ømme og mere spændte, brystvorterne kan også gøre ondt.

Det er heller ikke unormalt at man oplever brystet meget anderledes, når det pludselig tjener som næringskilde for ens barn. Nogle kvinder (og også mænd)...

Læs mere i Babylex

Drikkevarer til børn

Små børn bør drikke mælk og vand.

½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Allerførst vil jeg gerne sige dig tusind tak for dine hurtige og uddybende svar, og fordi du tog mine bekymringer alvorligt. Det var lige, hvad jeg havde brug for.

Mor til Agnethe 5 måneder


Annonce