Annonce

Annonce

Svar: Urolige nætter - har jeg skabt en dårlig vane?


21. oktober 2009

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Rikke

Når man er 6 måneder gammel sker der rigtig meget udviklingsmæssigt og det er helt naturligt at din dreng sover uroligt, vågner lidt op, klynker, virker søgende, smasker, smågræder, virrer med hovedet, sparker med benene osv. Det betyder ikke at han skal have mælk hver 2 time natten igennem, hvilket du jo heller ikke giver ham - men det kan godt være nødvendigt med en beroligende hånd, hjælp til stillingsskift, få dynen om sig igen osv. for at sove videre.

Din dreng øver sig rigtig meget motorisk lige nu, han får fat i sine tæer, triller begge veje, kryber, kommer op i strakt arm, når han ligger på maven, tager bevidst ud efter ting, forsøge at dreje sig efter og få fat i legetøj osv. Også mentalt sker der mange ting, han er lagt mere opmærksom på verden, smiler, griner, pludrer og kommunikerer mere og mere bevidst, han øver lyde, alle former for lyde og finder mere og mere ud af hvordan han kan kommunikere med sit sprog.

Alt dette påvirker hans søvn om natten, alt hvad han oplever skal bearbejdes i drømme og derfor er det naturligt at han lige nu sover uroligt.

Det er derfor ikke alle lyde du skal reagere på, for ofte foregår det i søvne og han kan godt finde ud af at sove videre uden din hjælp. Andre gange har han som sagt stadig behov for din hjælp ...

Mange vælger at flytte barnet på eget værelse i 6 måneders alderen netop fordi man naturligt ikke vil reagere på alle små lyde hvis man ligger hver for sig. Men andre vælger at holde barnet i soveværelset fordi det er lettere at berolige, når det er nødvendigt.

En måde kan være at stille hans seng tæt op af din og så evt. fjerne ...


Annonce

... tremmerne fra den side, der vender ind mod din seng. Det gør for det første at han kan blive liggende i sin egen seng, men det gør også at du kan berolige ham med en hånd på hans krop, lige kan trække dynen lidt op og om ham, stryge ham på håret, holde ham i hånden eller hvad det nu er - imens du ligger i din seng. Du kan således uden at skulle sætte en masse i værk, hjælpe ham videre i søvnen - også uden at give ham mælk.

Med den alder han har nu, så vil det være relevant med en flaske om aftenen inden sengetid, igen omkring midnat og så igen næste morgen tidlig mellem 05-06. Det er altså flasken kl. 03-04 som du skal forsøge at undvære og her gerne give ham lidt kærtegn, stillingskift osv. i stedet.

Men for at han kan undvære mælken midt nat, er det naturligvis vigtigt at han drikker nok i løbet af dagen og det lyder lidt som om at der er lidt udfordringer her. Du skriver at han nogle gange kun drikker 20ml og det er jo ikke nok ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Måske giver du ham lidt for store portioner skemad? Det er bedre at du giver ham 1 dl. grød eller mos og så følger efter med en flaske (jvf. tidligere sendt plan) end at du giver ham 1½-2 dl. grød og mos og han så ikke vil drikke flasken.

Væske om dagen er også vand af kop og det er vigtigt at du giver ham dette til alle måltider, så han ikke behøver søge sit væske behov om natten ...

Jeg tænker derfor at der hos jer ikke er tale om så meget dårlig vane men om at han skal have mere væske i dagtimerne for at kunne undvære det om natten. Det du beskriver lyder faktisk som et reelt behov for mælk.

Jeg håber at ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Lattergas ved fødsel

Lattergas er en blanding af ilt og kvælstofilte, som man indånder gennem en maske.

Lattergas bruges som smertestillende og er et tilbud til kvinder, der er i fødsel. Jordmoderen vejleder kvinden i, hvordan masken bruges - lattergas virker bedst, hvis du trækker vejret i masken, når du mærker, at der er en ve på vej, og så lægger masken fra dig igen, når veen klinger af.

Lattergas virker på den måde, at kvinden mærker smerten, men ikke lader sig gå på af den, og den...

Læs mere i Babylex

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)

Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)

Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"


Annonce