Annonce

Annonce

Svar: Fra amning til flaske - 4 mdr.


9. oktober 2009

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære frustrerede trætte mor

Der er nok ingen tvivl om at din drengs manglende indtag af mælk om dagen er skyld i at han søger brystet igen og igen om natten ...

Faktisk er det meget normalt at børn i 3-4 måneders alderen begynder at powernappe mere i løbet af dagen og man kan meget hurtigt komme ind i en rytme, hvor barnet slatspiser og slatsover dagen igennem. Det lyder som om det har været tilfældet hos jer og desværre har han helt fravalgt brystet om dagen eller i hvert fald har han svært ved at koncentrere sig om det der - om natten er der jo mere ro, slukket lys osv. og han bliver ikke forstyrret og fanget af alt mulig andet, som er mere interessant.

Mit forslag er derfor at du i første omgang kan forsøge at lægge dig med ham og amme ham liggende om dagen. Altså forsøge at gøre som du gør om natten, lægge dig i soveværelset for nedrullede gardiner og på den måde se om du kan få ham til at tage brystet.

Du kan også prøve at komme lidt mælk i mundvigene på ham med en lille sprøjte for at se om han vil tage fat, når han kan mærke at der er noget at komme efter - eller du kan malke lidt ud og forsøge at få nedløbsrefleksen igang, få mælken til at løbe før du lægger ham til. På flasken får han jo mælk med det sammen han sutter, det gør han ikke på brystet, så det kræver lidt ekstra tålmodighed af ham :)

Alternativet er naturligvis at du giver flaske i stedet for at amme og han skal I princippet have flaske på de tidspunkter, hvor du normalt ville amme ham.

En plan for dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen 06: Amning eller flaske og sover videre

Formiddag 9-9.30: Amning eller flaske

Puttes til formiddagslur

Frokost 12: Grød, evt. med ...


Annonce

... lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Ammes eller flaske og puttes til middagslur ca kl. 13 - tidspunktet variere lidt efter hvor lang og hvor sen en formiddagslur han har taget

Eftermiddag 16-16.30: Ammes eller flaske

Sover sin 3 lur, som ofte er dagens korteste lur

Aften 18: kartoffelmos med variation af forskellige milde grøntsager, vand af kop.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Ammes eller flaske og puttes til natten ca kl. 19.30-20. Igen varierer tidspunktet efter hvor lang og hvor sen en 3. lur han har taget

Sen aften 23-24: Ammes eller flaske

Midt nat 03: Ammes eller flaske. De fleste børn er 6 måneder inden de kan undvære mælk midt nat. Nogle børn bliver dog så mætte af flasken, at de kan få mælk kl 20, blive puttet, få mælk igen kl. 01 og sove videre til kl. 06 ... Mme mætter mere end modermælk.

Du kan give ham modermælkserstatning og opleve en effekt af dette i forhold til modermælk. Du kan også give ham vælling, hvis du vil prøve dette - i alderen 4-6 måneder må han dog max få 2 flasker vælling dagligt.

Da han i forvejen tager flaske, så burde overgangen fra bryst til flaske ikke betyde det helt store. Det vigtigste er at din krop kan følge med og derfor er det en god idé, hvis du kan trappe stille og roligt ned. Det vil sige, at hvis du ammer 5 gange i døgnet nu, så vil du skulle give 1 flasker og 4 amninger, næste dag giver du så 2 flasker og 3 amninger, herefter 2 flasker og 2 amninger osv. indtil du føler du når op på det ønskede antal. I forhold til at han lige nu springer amningerne om dagen over, vil der nok skulle en ekstra flaske eller to til - men det fremgår af planen :)

Jeg håber at ovenstående hjælper dig lidt videre på vej, rigtig meget held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder - del 2

Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder

Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kravle

De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.

Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...

Læs mere i Babylex

Skråstol

Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.

Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de altid fine og uddybende svar. De giver os ro på :)

Tak, fra en mor til 2


Annonce