Annonce

Annonce

Svar: MME og vælling?


7. oktober 2009

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Christina

Du kan i princippet bruge både type 1 og 2 i madlavningen, det kan dog nogle gange være lettere at opløse type 2 i maden og pulveret kan bruges direkte i grød og mos (mængde svarende til mængde vand du bruger) så det er praktisk. MME på brik kan også bruges direkte.

Type 2 er lavet til børn fra 4 måneder og hvis du ammer og skal igang med skemad eller vil supplere med lidt ekstra mme og din dreng ikke har været vant til at få noget før, så ville jeg umiddelbart vælge type 2.

Du kan bruge både Allomin, Nan, Hipp og babymælk i grød og mos. Du kan også bruge de specielle erstatninger Nutramigen eller Profylac - det bruger man f.eks. til børn, hvor der er mælkeallergi og du kan også bruge Nan H.A. som har delvis effekt på allergi. Hvis din dreng ikke har problemer med allergi, så kan du ligeså godt bruge en almindelig mme fra 4 måneder, som supplement til amning. Har han f.eks. problemer med børneeksem eller lignende, så kan det være en god idé at bruge Nan H.A., Nutramigen eller Profylac - eller evt. malke ud og lave grød på modermælk ...

Der er i følge sundhedsstyrelsen ingen grund til at anvende
modermælkserstatninger baseret på helt eller delvis hydrolyseret protein til ikke-allergidisponerede børn. Og hvis du begynder at give vælling, så er det jo ikke allergivenligt, så tåler han det, så tåler han også det andet ...

Vælling hører til det man kalder for en tilskudsblanding. Det vil ofte mætte lidt mere end almindelig modermælkserstatning og nogle synes det er dejligt at kunne give en flaske vælling om aftenen og oplever at få bedre nattesøvn af dette. Men at vælling er en tilskudsblanding betyder også at vælling ikke er noget barnet behøver at få - faktisk vil mange børn springe vællingen over og gå direkte igang med skemaden. Især børn der er vant til at blive ammet vil springe vællingen over, de vil i stedet starte op med lidt skemad og vil så blive ammet som de plejer.

Fordelen ved vælling er, at det indtages ...


Annonce

... af en flaske, barnet sutter og beroliges ved dette samtidig med at barnet indtager en ret stor mængde. Vælling mætter lidt mere end almindelig modermælkserstatning gør og det betyder at børn der skal spise rigtig store mængder for at falde til ro og sove godt, med fordel kan få en flaske vælling om aftenen.

Vælling er samtidig ofte en lidt blidere overgang for barnets mave end grød eller mos er det. Selvom vælling i princippet er det samme som en tynd grød, så kan det være lettere for barnet at fordøje vællingen end det ofte er at fordøje en stor mængde grød. Vælling anbefales derfor ofte til natten, fordi det giver barnet en mæthed og gør at barnet sover et lidt længere stræk, hvor skemaden, opstarte med grød og mos anbefales i løbet af dagen. Alt for meget skemad inden sengetid kan gøre at barnet sover mere uroligt - tarmene arbejder på højtryk med at nedbryde føden og derfor kan skemaden give mere urolige nætter, hvis det gives inden sengetid og det var jo ikke de man ønskede at opnå...:o)

Hvis du skal give din dreng vælling af en kop, så er det nok begrænset hvor meget du vil kunne få i ham af en kop og hvor stor effekt du vil opleve af at give ham vælling ... Du er naturligvis velkommen til at forsøge, men effekten af at sutte, falde til ro og føle sig fyldt rigtig godt op i maven, det mister du lidt ved at give det af en kop ...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Hvis du ikke har nogen problemer med at amme og din dreng ammes hele dagen igennem, så er sandsynligheden for at en enkelt flaske vælling ødelægger amningen lille med den alder din dreng har nu. Jeg kan naturligvis ikke garantere at det kan ske, men amningen er så fast etableret at en enkelt flaske om aftenen normalt ikke vil betyde noget. Du skal jo stadig amme ham sen aften, tidlig morgen og hele dagen igennem som du plejer ...

Men du kan som sagt prøve dig lidt frem og se hvad der sker og hvordan han reagerer på vælling af en kop :)

Håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Cykelstol

De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.

Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.

Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.

Læs mere i Babylex

Hofteklik

Alle nyfødte undersøges for hofteklik - også kaldet hofteskred eller hofteledsdysplasi. Det ses hos ca. 1% af alle børn. Det opdages ofte ved, at man kan høre et lille klik, når barnets ben drejes op mod maven og udad. Det skyldes, at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse.

Hvis man har mistanke om, at barnet har en medfødt hoftefejl, så vil barnet blive undersøgt med ultralyd. Hvis barnet har hofteklik, skal det behandles med en skinne, der holder benene...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Selvfølgelig har jeg en tilknyttet kommunal sundhedsplejerske, men jeg er super glad for mit medlemskab hos NetSundhedsplejerkse.dk, da der dukker mange spørgsmål op i løbet ugen med en lille ny og jeg kan kun anbefale det.

Camilla Martin


Annonce