Svar: Mælk og plan for dagen
Hej Olivias mor
Tillykke med 1 års dagen, det er jo en stor dag :)
Det vil være rigtig fint at du nu begynder at give Olivia lidt mælk og det anbefales at give letmælk og surmælksprodukter af enten letmælks- eller sødmælkstypen fra 1 års alderen. Hvis hun får mellem 350-500ml mælk dagligt, vil hendes behov for kalk være dækket ind.
Jern behøver hun normalt ikke få tilskud af efter 1 års alderen, heller ikke d-vitamin, men hvis du synes hun spiser lidt ensidigt og du gerne vil sikre hende lidt ekstra vitaminer og mineraler så kan du give hende en mulitivitamintablet dagligt. Du skal dog være opmærksom på at den skal knuses eller knækkes i kvarte, så hun ikke får den galt i halsen, hun er for lille til at kunne tygge den :)
En flaske dagligt er fint, men stille og roligt erstattes den af en kop mælk, en banan og en godnathistorie. Det er således flasken inden putning om aftenen der forsvinder sidst. Du kan med fordel skrue mængden mere og mere ned, så hun tilsidst når ned på en mængde der kan klares via en kop og så skal hun som sagt have godnathistorie eller lignende som del af et nyt putteritual.
En plan for en 1 årig kan se således ud:
Morgen: Havregrød, mælk af kop.
Formiddag: ½ bolle med smør, ...
... ost, frisk frugt og bær, vand af kop.
Formiddagslur
Frokost: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med kogte grøntsager i stykker, rester fra aftensmaden - gnavemad er et hit. Giv også gerne rejer, muslinger, hårdkogt æg og lignende en gang imellem. Vand af kop.
Middagslur
Eftermiddag: ½ bolle med smør, ost, tykmælk / A38 eller lignende med müsli, rugbrødsdrys osv. Frisk frugt og bær, vand af kop.
Før aftensmad: En tallerken med forskelligt grønt, det kan være ærter, majs, gulerod, avokado, rød peberfrugt eller lignende. Hvis hun har spist lidt grøntsager her, så behøver I ikke spekulere over hvor meget grønt der glider ned under selve aftensmaden. Derudover er børn ofte rigtig sultne sidst på dagen og trætte når aftensmaden står på bordet.
Aften: Familiemad - det samme som I andre, almindelige børnevenlige retter. Lasagne, pasta med kødsovs, laks med pesto, rødspætter med tomat og parmesan, rødspættefileter, frikadeller (kød eller fiskedeller), ris-retter af forskellig slags osv. Mælk af kop.
Flaske / kop med mælk og puttes til natten med godnathistorie
Hvis tørstig i løbet af natten gives lidt vand af kop.
Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Downs syndrom
Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.
Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.
Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...
Cykelstol
De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.
Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.
Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.