Brev:
Vil ikke have overgangskost
Hej
Vores datter er knap ni måneder gammel og vi har siden hun var omkring 4 ½ måned arbejdet med overgangskosten.
I starten fik hun diverse grødtyper suppleret med mme og vælling til natten. Det gik også nogenlunde, hun har aldrig spist ret meget ad gangen, hvis man sammenligner med andre børn vi kender.
De sidste par måneder har været ret trælse, når det kom til måltiderne. Vi forsøger at spise sammen med hende, men ofte vil hun kun have 4-5 teskefulde, eller fx 4-5 rugbrødshapser før hun bliver tvær og ikke vil spise mere. Vi har forsøgt med alverdens forskellige slags mad, brød, grød, grønsager, kød, fisk, i stykker eller most. Men ofte er mønstret det samme - hun spiser lidt, men vil så ikke have mere. Tit giver vi hende en flaske mme efter måltidet - for noget skal hun jo have at spise!
Vi synes bare at perioden med tilvænning fortsætter i en uendelighed og det giver også en dårlig stemning ved middagsbordet, når hun næsten altid bliver utilfreds.
Vi tilbyder hende noget at spise ca. 6 gange dagligt. En typisk dag kan være, øllebrød og flaske til morgen, flaske om formiddagen, brødhapser eller grød til middag, yoghurt med frugtmos eftermiddag og kartoffelstykker og grøntsager, kød eller grød til aften, evt. frugt til dessert. Hvor hun smager på det, men ikke spiser ret meget af hver ret. og så en flaske vælling inden sengetid.
Hun sover godt om natten, for det meste ca. 12. timer. Og hun virker også glad og oplagt om dagen, sprudler af energi og meget glad, livlig og nysgerrig (også ifølge vores sundhedsplejerske).
Hun vejer 8 kg - og har aldrig ...
... været en "sværvægter". Jeg er bare bekymret for om hun får nok at spise, hun bruger jo mere energi nu, hvor hun bevæger sig mere rundt.
Er det forkert at vi giver hende flaske efter et mislykket måltid? Burde vi tage en "kold tyrker", hvor hun skal lære at det er skemaden eller ingenting?
Det er efterhånden svært at holde motivationen, når der ikke rigtig er bedring/udvikling i sigte.
Hun skal starte i vuggestue d. 1. juni - her tænker jeg også på om hun så får noget at spise i løbet af dagen...
Man kan ikke undgå at tænke, hvad har vi mon gjort forkert i forløbet. Vi har til tider forsøgt at presse hende til at spise, sikkert en dårlig ide, men man bliver frustreret efter 4 måneder med forsøg... Vi ved at en god stemning er vigtig og det prøver vi skam også i hærdigt på at vise hende.
Nogle gange virker det som om hun slet ikke vil åbne munden, når vi nærmer os med noget mad - mistroisk på forhånd? Kan miljøforandringen i vuggestuen måske løsne op? Eller er det noget vi selv skal klare inden?
Håber du kan give et par gode råd, til hvordan vi kan få vendt den trælse stemning. Ved hun at flasken kommer, hvis hun bare siger nej, og burde den naturlige nysgerrighed ikke give hende lysten til at spise mad som vores? Vi prøver tit at give hende noget at vores mad, men det virker ikke bedre.
Egentlig håber jeg vel bare på at du kan berolige os med at nogle børn reagerer på denne måde og at det nok skal blive bedre med tiden.... Eller skal dette virkelig være fundamentet for hendes spisevaner gennem barndommen?
Mange hilsner fra en bekymret og utålmodig mor.
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
Viden om børn:
Sele til barnevogn
Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.
Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.
Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...
Køkkenhygiejne
Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.
- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.
- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.