Annonce

Annonce

Svar: Vil slet ikke spise skemad ...


23. september 2009

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lærkes mor

Det lyder som om at du skal holde lidt pause med skemaden og satse lidt mere på mad i hånden, som Lærke selv kan sidde med og gumle på ...

Du skal nok passe på at stykkerne ikke bliver for små, men i stedet netop give hende agurkestænger, rugbrødsbjælker osv. som hun kan sidde med gnaske på, opbløde med spyt osv. Det er rigtigt at hun ikke får sit behov for mad dækket på den måde og på sigt er du nødt til at supplere med skemad igen - men det lyder som om at hun lige nu skal have en pause og ikke føle sig presset.

De 3 dage, hvor du allerede har holdt lidt pause har jo tilsyneladende resulteret i at hun er begyndt at spise lidt grød om morgenen og ½ dl. har bestemt også ret.

Så pause i endnu nogle dage og forsøg så med lidt mos og grød i løbet af dage på de tidspunkter, hvor det er normalt at sidde ved bordet og spise. Varier så hun både får færdiglavet grød og hjemmelavet. Hvis hun hellere vil spise en færdig lavet speltgrød eller havregrød så giv hende det - evt. med lidt frugtmos fra glas. Fordelen ved den færdiglavede grød er at du kan lave meget lidt og det kan give jer begge en succesoplevelse at hun måske spiser op, netop fordi der ikke er tale om en meget stor portion ...

Og om aftenen, hvor I andre spiser almindelig børnevenlig mad - som jeg ved at storesøster jo også får, så sidder I sammen og spiser sammen og Lærke skal naturligvis så have mad som I ...


Annonce

... andre får. Igen større stykker, som en kartoffelbåd, et stykke blomkål eller lignende at sidde med i hånden, får I risretter, pastaretter eller lignende så mos det til hende og se om du kan få lov til at give lidt af det på en ske eller en gaffel.

Og er hun så blevet glad for grød, så giv hende evt. lidt grød som supplement inden sengetid ... Det kan også være lidt frugtmos med mælk på ...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Med hensyn til mælkeindtag så er det rigtigt at 800ml nok er i overkanten nu og at det vil være rigtig godt, hvis du kunne fjerne bare en af flaskerne. Derudover ser det ud som om at hun slet ikke får flaske mellem kl 02 nat og kl ca 14 - og det er nok for mange timer uden mælk - det kan være derfor at hun drikker grådigt når du endelig tilbyder flasken ...

Behøver hun flaske allerede kl. 02 om natten, kan hun ikke sove uden mælk om natten og så først få mælk tidlig morgen eller inden formiddagslur ... Mit råd er derfor at du forsøger at skære natflasken ned, så hun midt nat får mindre og mindre og at du så i stedet prøver at flytte den, så hun får mælk kl 05 i stedet ... Hvis hun ikke er råsulten om morgenen, så har hun måske også bedre tålmodighed til grøden - det er jo en balance mellem at hun ikke må være for mæt af mælk, men samtidig heller ikke så sulten at hun ikke kan koncentrere sig om den rigtige mad.

Jeg håber du kan bruge lidt af disse tanker videre på vej, fortsat held og lykke med hende!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselshotel

Barselshoteller findes både på sygehuse og i privat regi.

Kravene til at komme på et offentligt barselsehotel er forskellige. Nogle steder barselshotellet for flergangsfødende, der har haft en ukompliceret graviditet og fødsel, andre steder er det til førstegangs forældre, der har brug for lidt ekstra tid, inden turen går hjem. På barselshotellet vil både mor og far typisk kunne være til stede hele døgnet og personalet kan tilkaldes, ved behov for hjælp.

På et...

Læs mere i Babylex

Drikkevarer til børn

Små børn bør drikke mælk og vand.

½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen, Det er simpelthen så dejligt at jeg har fundet dig på nettet.. Dig kan jeg skrive til med alle mine tanker og udfordringer, og så får jeg et fornuftigt og brugbart svar – tak!!!


Annonce