Svar: Droppe middagsluren?
Kære R
De fleste børn vil i 2-3 års alderen have behov for at få en middagslur på 1-1½ time og det lyder også som om at det er relevant for din datter. De fleste dage sover hun jo gerne en times tid, hvorefter du vækker hende og hun er aktiv og klar til at lege videre og have overskud til resten af dagen.
At hun nogle gange protesterer mod at skulle sove hænger sandsynligvis ikke sammen med at hun ikke har brug for at slappe af, men at hun har en alder, hvor hun også søger grænser. At sige "jeg er ikke træt", eller "Jeg vil ikke sove nu" eller lignende er helt normalt og det er her vigtigt at du imødekommer dette og siger "du behøver ikke sove, bare ligge og hvile dig lidt" eller lignende, så hun får slappet af i sin krop - og ofte alligevel vil falde i ...
... søvn efter lidt tid.
Prioriter middagsstunden som om aftenen, sæt dig hos hende, læs gerne en lille historie for hende - igen så hun lige bliver lagt ned, lader roen komme over sig og får mulighed for at falde i søvn. Der sker rigtig meget med hende udviklingsmæssigt, hun oplever rigtig mange ting og det at sove hjælper hende til at bearbejde alt dette. Derfor er søvnen og det afbræk som søvnen giver børn midt på dagen vigtigt.
Er der så en dag, hvor hun bare ikke kan sove, så fred være med det, så er det fint at du siger "nå, hun vil ikke sove, så dropper vi det bare .." det er okay at der er sådanne dage en gang imellem, men som hovedregel er det fint at arbejde på et middagshvil stadigvæk :)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med hende.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Moderkagebiopsi, moderkageprøve
En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.
Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...
Epiduralblokade ved fødsel
En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.
Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.
Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.
Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder