Annonce

Annonce

Svar: At falde i søvn af sig selv i barnevognen


21. september 2009

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lis

Tak for dit brev, dejligt at høre at du har kunne bruge mine tidligere svar :)

Det vil være en rigtig god idé at du forsøger at putte din datter og ser hvad der sker. Når du putter hende, så er det vigtigt at du nu indfører et fast putteritual og hvor hun plejer at blive trillet, så skal der stille og roligt sættes noget andet i stedet.

Et fast putteritual er de ting du naturligt gør - skifter hende, giver hende mad, putter hende i voksiposen, med dynen eller hvad I nu bruger og tilbyder hende en sut og/eller en sutteklud og indføre bestemte kærtegn, beroligende ord "sshh" eller lignende. Det faste ritual er genkendeligt og det man kender er trygt og giver ro - det forebereder hende på sigt stille og roligt til hvad der skal ske.

Så prøv i første omgang at putte hende og se hvad der sker. Hold dig i nærheden, hvis hun klynker, så triller du barnevognen lidt, holder vognen stille, når hun tier stille og protesterer hun så triller du lidt igen. Hele tiden trille, holde pause, afvente, se hvordan hun reagerer - hvis hun ikke siger noget så skal du ikke trille hende, modsat hvis hun har brug for at blive vugget lidt (fordi det er det hun plejer) så triller du lidt, holder pause osv. Så hun stille og roligt lærer at falde i søvn ude at du behøver køre hende.

Og så skal hun jo så på sigt falde til ro med sin sut og sin klud ved ansigtet og ved selve ritualet som det nu er :)

Og hvis det så går helt i hårdknude, at hun bare er super ked af det osv. så skal du naturligvis tage hende op og trøste hende. Måske har hun så brug for at få lidt bryst igen, falder til ro og puttes ...


Annonce

... så atter ned i vognen med sin klud, kærtegn, beroligende ord osv.

Vågner hun op efter kort tid - hun skifter måske søvnfase efter 30-40 minutter, så gentager du, vugger vognen lidt, pause, vugger lidt, pause, sikrer dig at kluden er ved hendes ansigt, siger "sshhh" osv. så ritualet er det samme, som når du altid putter hende.

For nogle børn kan det være en rigtig god idé at afskærme barnevognen yderligere med en stofble eller et specielt klæde man kan købe til formålet. For nogle børn hjælper det, for andre er det dybt frustrerende og de føler sig langt mere trygge ved at kunne ligge og se at mor er der ... nogle vælger at bruge myggenettet fordi det skærmer og samtidig er lidt gennemsigtigt / permeabelt. Du er nødt til at forsøge dig frem.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Generelt gælder dog at det ofte er en dårlig idé at skærme barnevognskabinen af. Det er vigtigt at der kommer lys og luft ned til barnet og små børn sover normalt meget bedre og længere, hvis der er lidt køligt end hvis det er meget varmt.

Nogle forældre bruger klæde på barnevognen fordi de mener at det skærmer mod forurening ... en stofbles virkning på dette er dog nok tvivlsom ...

Så behovet for brug af stofble må siges at være individuelt og som udgangspunkt er det normalt ikke nødvendigt og ikke en ubetinget god idé - men hvis du oplever at det hjælper din datter, at hun bedre kan lukke af, overgive sig til søvnen og falde til ro og sover godt - så må du gerne bruge den. Det kan så være en idé at fjerne den, når hun sover godt - netop for at give hende lidt lys og luft ...

Rigtig meget held og lykke, håber du her er hjulpet videre på vej!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Colostrum (råmælk)

Colostrum er navnet på den mælk der dannes i brystet umiddelbart efter fødslen. Dette kaldes også råmælk og alle kvinder vil danne råmælk, også selvom de føder for tidligt.

Råmælken er meget proteinrig og indeholder antistoffer som er med til at bekytte barnet mod sygdomme og beskytte imunforsvaret. Antistofferne beskytter mod sygdomme ved at beklæde tarmsystemet indvendigt, så bakterier mv. trænger ind i tarmen.

Colostrum er fed og gullig. Den kommer i små...

Læs mere i Babylex

Flyverdragter til børn

Flyverdragter er nødvendige, og de fleste børn starter med at bruge en flyverdragt, når de begynder at kravle omkring i 1 års alderen.

Flyverdragter er til leg udenfor - ikke til at sove i. De fleste flyverdragter er meget varme og kan også være lidt stive i stoffet, og nogle flyverdragter er faktisk så stive og tunge, at de gør det svært for barnet at bevæge sig rundt. Derfor kan det være en god idé at vælge en flyverdragt, som ikke er alt for tung, og som netop giver...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit svar på min sidste henvendelse. Jeg blev i meget bedre humør efter at have læst det. Min mand og jeg har talt en masse sammen, og der er faldet ro over hverdagen igen. Tusinde tak!

Ermelin - mor til pige på 3 måneder


Annonce