Svar: Stadig mælk i brysterne
Kære Sanne
Dejligt at høre at ammestoppet er gået stille og roligt for jer begge to - det er altid bedst at stoppe amning, når både mor og barn er parate til det :)
Hos nogle kvinder stopper mælkeproduktionen pludseligt fra den ene dag til den anden, hos andre kan der gå rigtig lang tid. Jeg har faktisk mødt kvinder der op til 1-2 år efter ammestop var i stand til at presse lidt mælk ud af brystet, hvis de stimulerede lidt og pressede som ville de udmalke med hånden ... og dette uden at de atter var gravide, generelt gik og stimulerede brystet osv. Der var ligesom bare lidt ...
Så mit umiddelbare råd til dig er at give det tid og se om ikke det forsvinder af sig selv i løbet af de næste par måneder. Hvis du føler at du får brystspændinger, oplever at få et hævet punkt, en knude eller lignende i brystet, så bør du få brystet tjekket og helst få lavet en ultralydsscanning, så man sikrer sig at der ikke står noget mælk derinde og danner en byld eller lignende. Der er rent teoretisk en risiko for at man kan få brystbetændelse i forbindelse med ammestop, men hvis man stopper ...
... langsomt og trapper stille og roligt ned, så vil kroppen normalt følge naturligt med og der vil ikke være nogen problemer.
Du har naturligvis ret i at du ikke bør gå og stimulere brystet unødigt, fordi det at berøre brystet kan gøre at der stimuleres til yderligere mælkedannelse. Samtidig er det dog også vigtigt at du for løsnet op for den spænding der evt. er og du kan derfor overveje om du skal have din mand på banen.
Kan du ikke lægge dig på ryggen på sengen, så dit bryst naturligt falder lidt ud til siden og du ligger afslappet. Og så lad din mand massere dit bryst eller begge bryster med små cirkulære bevægelser og lette tryk. Ikke noget der gør ondt eller som stimulerer til ekstra mælk, men så du får løsnet den brystspænding du føler især i dit højre bryst.
Prøv også når du går i bad at få løsnet lidt op med den varme bruser og bløde cirkulære bevægelser. Hele tiden en balance imellem at få løsnet op, så du har det behageligt og ikke få stimuleret til yderligere mælkedannelse.
Håber du kan bruge mit svar lidt videre og har fået lidt ro på - rigtig meget held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
Viden om børn:
Vitaminer præmatur
Børn der er født præmaturt, det vil sige børn som er født før 37 uge, anbefales følgende kosttilskud:
D-vitamin - 10 mikrogram (400 IE) dagligt. D-vitamin gives som dråber, samt
Jerntilskud:
Fødselsvægt <1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: Ca. 8 mg jern dagligt i 6 måneder.
Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring dækket af modermælkserstatning skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg hver dag...
Stå selv
Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.
Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.
At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.