Annonce

Annonce

Svar: Dyb søvn - Hvordan?


16. september 2009

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Marianne

Det er meget normalt at børn i 3-4 måneders alderen begynder at sove mindre om dagen. De begynder at opleve mere af verden, følge meget mere med i hvad der sker omkring dem, de skelner mere og mere bevidst hvorvidt de er ude eller hjemme, om de er i favn hos mor eller en fremmed osv. Derfor vil børn i denne alder ofte ikke sove særligt længe om dagen, de powernapper mere, vil ligesom ikke give slip på oplevelserne og har brug for at få det hele med.

Det betyder at de fleste børn i denne alder ofte vil sove 3-4 små lure i løbet af dagen og det kan, som jeg tidligere har skrevet, være en god idé at arbejde lidt mere fast på dette. Altså forsøge at give barnet en rytme med 3 lure dagligt - en formiddagslur, en lur over middag og en lur sen eftermiddag og alt efter hvor sent den sidste lur ligger, må man så vurdere, hvor tidligt barnet skal i seng om aftenen.

Soverutinerne ændrer sig stille og roligt i takt med at din datter bliver ældre, når hun begynder at få mere skemad, så vil det være hensigtsmæssigt at dette indtages på nogenlunde faste tidspunkter i løbet af dagen og det vil påvirke rytme på sigt. På den måde vil hun med tiden lære at spise morgenmad, frokost og aftensmad og på den måde vil hendes tidspunkter for lure også stille og roligt komme mere i system, du vil få mere overblik over dagen osv. I takt med at hun bliver ældre, så sover hun også anderledes om dagen, hun bruger sig selv mere fysisk osv. Tingene ændrer sig således hele tiden.

Du skal være opmærksom på ikke at putte hende for tidligt. Hun har som sagt en alder nu, hvor hun er meget opmærksom på verden og hun må gerne være vågen og aktiv imellem sine lure. Det er vigtigt at hun bliver stimuleret både fysisk og mentalt og derfor skal du tumle med hende, hjælpe hende med at bruge sig selv, hun skal behandles som den lille baby hun er nu og ikke længere som et spædbarn.

Pas derfor på ikke at fokusere for meget på ro og hjælp til at sove, men prøv at fokusere på aktivitet og vågenperiode ... Og når hun så er træt og du er sikker på at det er sengetid, så er det naturligvis vigtigt at du skærmer hende og hjælper hende til både fysisk og ...


Annonce

... mental ro, hjælper hende med at lukke verden ude og overgive sig til søvnen. Og her er det fint, at du nogle gange står på spring for at lulle hende videre i søvnen, så hun får den søvn hun har behov for.

Ud over at hun skal stimuleres og aktiveres i sine vågne perioder, så skal du også sikre dig at hun får mælk nok og det er her ofte en rigtig god idé, netop at arbejde på flasken inden hun skal sove ...

Du kan flytte tidspunktet for flaskegivningen lidt af gangen, dag for dag. Når hun vågner af en lur, så start med at pludre lidt med hende, lad hende vågne stille og roligt på din arm osv. og skift hende så. Brug lidt tid på puslebordet osv. og giv hende så flaske bagefter - på den måde får du givet hende flasken lidt senere end nu ... Du er således nødt til at forsøge at rykke flasken lidt af gangen, hele tiden små skridt.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Udnyt f.eks. den tidlige morgenflaske, prøv at give hende den mere eller mindre i søvne, så hun ikke vågner og får flaske, men spiser og sover videre. Når hun så vågner igen, så vil hun måske allerede fra morgenstuden kunne undvære sin flaske fra starten og kan du allerede trække den der og ikke give næste flaske, før hun skal sove igen, så er rytmen næsten allerede vendt :) Hvis hun får sin morgenflaske kl. 06, vil hun naturligt have behov for en flaske igen kl. 9-9.30 hvorefter hun så puttes til formiddagslur og på den måde er rytmen vendt :)

Du spørger hvorvidt din datter skal starte med grød og det kan sagtens være at det vil være en god ting hos jer - også fordi hun stille og roligt netop vil kunne få grøden når hun vågner af lur og flasken inden hun så skal sove igen - på den måde hjælper skemaden også til en ny og anden rytme. MEN, det er dog vigtigt at du ikke starter med skemad før din datter er 4 måneder gammel - her tælles måneder og ikke uger :)

Så den dybe søvn og hjælp til at overgive sig til søvnen, handler altså om at få mad nok i hende inden sengetid. Men også om at få hende aktiveret og stimuleret, lade hende bruge sig selv både motorisk og mentalt - MEN så også hjælpe hende, skærme hende osv. når det så er sengetid.

Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Regnslag

Du bør vælge regnslag der har Varefakta mærke. Det betyder at regnslaget er godkendt med hensyn til at kunne sikre barnet luft nok.

Du bør jævnligt sikre at elastikken i regnslaget er i orden. Er den for løs, kan selv et lille barn trække regnslaget ind i barnevognen og blive kvalt.

Regnslag bør kun anvendes, når man går tur i regnvejr og bør således ikke være på vognen, hvis det ikke regner.

Stil barnevognen under et halvtag, hvis det regner, når...

Læs mere i Babylex

Brystpumpe

En brystpumpe er en pumpe, som kan stimulere til mælkedannelse og som kan malke mælk ud af kvindens bryst.

Der findes både manuelle og elektriske brystpumper og hvilken type pumpe du bør vælge, afhænger helt af dit behov for udmalkning.

Den manuelle brystpumpe vil ofte være god, hvis man som kvinde ammer og kun en gang imellem - f.eks. i forbindelse med en enkelt tur i byen - har brug for at malke overskydende mælk ud. Det er altså en pumpe der fint kan bruges,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Endnu engang mange tak for dit svar her i den gode brevkasse. Jeg har anbefalet dig til dem jeg kender fordi du er SÅ god til at komme med nogle konkrete råd. Lige det som gør hverdagen lidt nemmere og knapt så frustrerende, så TAK for det!


Annonce