Annonce

Annonce

Svar: Dagsrytme - 6 mdr.


16. september 2009

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Annette

Tusind tak for dit spørgsmål - dejligt kort og præcist :)

Når din datter bliver 6 måneder, vil det være rigtig godt at øge hende til 3 måltider skemad dagligt. Samtidig vil hun kunne begynde med de lidt grovere grødtyper, som havregrød, øllebrød og flerkornsgrød og du kan også give hende mange flere slags grøntsager.

Udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, du skal begynde med lidt kogt kød og fisk i grøntsagsmosen og stille og roligt skal hun også til at have lidt forskelligt i hånden at sutte på, opbløde med spyt, gumle på. Så I løbet af de næste par uger sker der altså rigtig meget på madfronten :)

Du kan lave grøntsagsmos af: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv.

Selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Hun må meget gerne få det men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum. Rodfrugter er ofte et hit, fordi de har en naturlig sødme.

Det vil være rigtig godt at du bibeholde den grød din datter kender og er vant til, når du introducerer nye typer grøntsager. Herefter kan du så bibeholde grøntsagerne, som hun kender og har vænnet sig til, når du så introducerer nye grødtyper - lige nu, også for at hendes mave kan følge med - så er det en god idé at bibeholde mindst et genkendeligt måltid dagligt.

Når hun begynder at spise mere grøntsagsmos og det går godt, så kan du stille og roligt begynde at tilsætte kogt kød og fisk. Det er her en fordel at starte med det lyse kød som kylling og kalkun, ligesom også de mere milde fisketyper, som ...


Annonce

... rødspætte, torsk og laks er godt at give. Det skal som sagt koges eller lavet i ovn. Stille og roligt begynder hun dog at kunne få alle former for kød og fisk og generelt gælder at variation bliver mere og mere vigtigt.

En plan for dagen til et barn på 6-7 måneder ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre i mors seng

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos (jerntilskud), frisk blød frugt i hånden at sutte på, det kan være f.eks. appelsinbåde, store stykker blomme eller lignende. Vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Øllebrød skiftevis med grøntsagsmos, stille og roligt begyndes med kød og fisk i mosen, vand af kop. Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Ammes og puttes til middagslur ca kl. 13

Eftermiddag 16-17: Ammes, kan evt. tilbydes lidt frugt ligesom om formiddagen

Powernappen begynder ofte at kunne blive sprunget over

Aften 18-18.30: Grøntsagsmos, kød/fisk - udgangspunktet bliver stille og roligt mere af den mad I andre spiser, vand af kop. Suppleres igen med lidt agurk, brødskorper eller lignende i hånden.

Ammes og puttes til natten 19.30-20, i sin egen seng

Sen aften 23-24: Ammes og sover herefter videre i sin egen seng indtil næste morgen tidlig, hvor hun ammes igen.

Tilsidst vil jeg lige sige, at hvis du oplever at grøntsagsmosen fortsat er lidt for meget for hendes mave, så brug grøden som basis og introducer grøntsagerne mere og mere. Du kan f.eks. sagtens bruge risgrød som basis og tilsætte forskellige grøntsager til den og på den måde stille og roligt få hende igang - uden for meget mavekneb! :)

Jeg håber at ovenstående plan hjælper dig videre på vej, fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kolik

Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.

Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...

Læs mere i Babylex

Bleer

Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.

Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit uddybende svar..... Der er lige pludselig en masse ting der hænger bedre sammen for mig.

Tak fra Anja, med mindre ondt i brysterne


Annonce