Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke spise selv og trækker rundt med mor


15. september 2009

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Freyas mor

Det er helt normalt at børn, når de er trætte, har svært ved at overskue et måltid og derfor søger forældrenes skød og gerne vil mades. Da din datter nu går i vuggestue, så er hun også væk fra dig i løbet af dagen og så er det ekstra hyggeligt at sidde på skødet og spise ... :)

Det er således rigtig fint at du lader hende gøre det og anerkender dette behov - også når det en gang imellem sker om morgenen. Men, du har naturligvis ret i at hun også skal motiveres til at sidde på sin egen stol og jeg tænker her om hun har en høj stol, som hun selv kan gå til og fra - altså hvad type høj stol har hun? Hvis du kan fjerne bøjlen fra stolen, så er det nok en god idé at gøre det nu og så skal du motivere hende ved at få hende til at kravle tilbage til sin stol, når hun har siddet lidt hos dig.

Du kan altså starte med at lade hende sidde lidt hos dig og når hun så vil have lidt mere at spise så kan du sige "du må gerne få mere pasta, men så skal du lige kravle over på din egen stol ..." så du på den ene side anerkender hendes behov for kontakt og nærhed, men også stiller små krav og appellerer til hendes selvhjulpenhed.

Med hensyn til at lege selv, så skal hun naturligvis også lære dette og det er her vigtigt at du motiverer hende, ved at være i nærheden men uden at deltage direkte - "mor står lige her og lægger tøj sammen, så kan du lege med dukken imens" og taler med hende, deltager i hendes leg lidt verbalt "Kan du ikke finde en kjole dukken kan få på?" osv. ...


Annonce

... og så lade hende gå hen til dig, få hjælp til kjolen og så atter guide hende "så nu er dukken fin, så kan du måske putte den og få den til at sove ...".

Det er også vigtigt at du tager hende med i de dagligdagsting der skal gøres, så det ikke er et spørgsmål om at lege hendes lege, men et spørgsmål om at være sammen. For det er også det hun ønsker, at være sammen med jer og det kan man jo være på mange måder. Hun kan sagtens hjælpe med til at udrøre gæren i vandet og forme bollerne, hvis I bager boller. Hun kan sagtens være med til at dække bord, tørre støv af, give dig klemmerne, når vasketøjet skal hænges op.

Så i stedet for at lade hende trække dig med rundt, så meld ud "Jeg vil rigtigt gerne være sammen med dig, kan du ikke hjælpe mig med vasketøjet ...".


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Og ja, så bliver hun nogle gange vred og ked af det, når det ikke lige går som hun gerne vil have. Men den frustration skal hun også lære at tackle og det er her rigtig vigtigt at I hjælper hende med at sætte ord på "du bliver bare så ked af det, når mor ikke vil gå med ud i haven, det er også irriterende ... kan du ikke komme herhen, så læser vi en bog i stedet for ...". På den måde hører hun at I godt forstår det, I tilbyder hende at være sammen med hende, men det er jer der bestemmer hvordan.

Og så skal hun naturligvis også nogle gange have lov til at være den der bestemmer. Børn der oplever at få ja, vil også bedre kunne accepterer, når der falder et nej :)

Rigtig meget held og lykke og rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

8. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Indkøring i dagpleje - 15 mdr.

Kære Helen Min søn på 15 måneder er for en uge siden startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


5. juli 2025 | Opdragelse | 15 mdr.

Slår hundene

Hej Helen Jeg har et helt konkret problem herhjemme lige nu, og det er at...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.

Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad

Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Søskendekonflikter

Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...

Læs hele brevet og Helens svar


9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.

Far på turnus-job

Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Stå selv

Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.

Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.

At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...

Læs mere i Babylex

Jern - jerntilskud præmatur

Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:

Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.

Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for din altid varme og kærlige måde at gribe udfordringerne an på - det er helt rigtig for mig!
Jeg nyder både dine personlige svar til mig, men bestemt også de svar du giver til andre.

Tak,
Mor til pige på 15 måneder


Annonce