Annonce

Annonce

Svar: Afbrudt søvn og tabte sutter


15. september 2009

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med jer

Alt efter hvor tidligt jeres børn står op om morgenen, kan man naturligvis godt diskurer, om de sover lidt for lang en middagslur og derfor vågner, fordi de forventes at sove lidt mere end de egentlig har behov for ... de fleste børn vil i 1½ års alderen have behov for at sove 1½-2 timers middagslur og 11-11½ times nattesøvn - altså ca 13 timer i døgnet, så har I let at gå ud fra. At det er gennemsnitligt betyder at nogle børn jo sover lidt mindre og andre lidt mere ... :)

Men derudover handler det sandsynligvis også om at der lige nu sker rigtig meget udviklingsmæssigt med jeres børn. De begynder at få lidt farefornemmelse og det er normalt at børn i især 18-20 måneders alderen sover meget uroligt og vågner op om natten. Nogle så grædende og voldsomt at det virker som om at de har mareridt ...

Det handler som sagt som spirende farefornemmelse og oplevelser der skal bearbejdes i drømme om natten. Jeres børn er nu så gamle, at de begynder at løbe, de falder, slår sig osv. De klatrer også op og finder pludselig ud af at de ikke selv kan komme ned ... De oplever også meget modstand i løbet af dagen, mere end tidligere - I stiller lidt flere krav, de får flere nej!'er, I holder fast i dem fordi de ikke må løbe ud på vejen osv.

Også andre børn giver modstand, børnene skubber til hinanden, tager legetøj ud af hinandens hænder, hiver i hår osv. og på den måde er der i dagligdagen flere farer, mere modstand og således mere uro end tidligere. Den spirende fornemmelse af disse ting, giver således uroen om natten.

Det er en periode og det går normalt over igen helt af sig selv. Det I ...


Annonce

... skal være opmærksomme på er ikke at få skabt dårlige vaner, for jeres børn bliver også mere og mere bevidste og ved hvad de vil have ... Så hold fast i at de skal puttes i egen seng og skal sove videre der, når de vågner om natten. Trøst så vidt muligt uden for meget afhængighed af jer - hvis I trøster med sut, så lad dem selv putte sutten i munden, skru ned for servicen så de bliver mindre afhængige af jer ...

Hvis jeres dreng er rigtigt ked af det og har brug for at blive taget op og holdt om, så må I naturligvis gøre det, det er ikke sådan ment :) I skal bare hele tiden overveje, hvad vaner I giver ham og f.eks. at tage ham ind i jeres seng i håb om at I så alle sover bedre, kan godt være et skråplan i forhold til hans øgede bevidsthed ... Det samme, hvis I giver ham sutten hele tiden, det er en god idé at lære ham at finde den selv :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Så masser af sutter i sengen, er udmærket og det vil ofte også være sådan, at det hjælper at få en tår vand, og derefter kan han sove videre. I giver her en rigtig god oplysning, da I skriver at han nogle gange virker til at vægre sig mod jeres berøring, mod jeres hjælp og jeg tænker at en løsning i forhold til vand måske kunne være at give ham en drypfri kop ved eller i sengen. Så kan han selv tage sig lidt at drikke, hvis han vågner og det kun er det der er behovet. Igen gøre ham en lille smule selvhjulpen og uafhængig af jer - men som sagt, har han brug for jer, så skal I naturligvis også være der, tage ham op, berolige og betrygge osv. inden han så atter kan sove videre :)

Håber I kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke.

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tisser i sengen

Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.

Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.

Langt de fleste børn vokser...

Læs mere i Babylex

Menstruation - efter fødsel

Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.

Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen!

Jeg er godt nok glad for at jeg kan skrive til dig, jeg udnytter det i fuld stil!!

Tak for dine mange gode svar. Jeg elsker dem!

Hilsen Sophie, mor til pige på 9 måneder


Annonce