Svar: Hjælp! - natlige hyggestunder
Hej med jer
Når børn vågner om natten, tydeligvis virker til at ville lege, søger sjov og underholdning - så kan det være en rigtig god idé at se på barnets rytme og søvn dagen igennem.
De fleste børn i jeres drengs alder vil begynde kun at sove en lur dagligt, ofte en middagslur der ligger mellem 12-14. I skriver at jeres dreng sover formiddagslur - ofte på ½ time, hvor I så vækker ham og derefter sover han 1-1½ time om eftermiddagen. Sammenlagt ser hans søvnbehov fint ud, han sover ikke formeget om dagen - det der sandsynligvis er jeres problem er tidspunkterne han sover på.
Vores døgn er inddelt i søvnfaser og vågenhedsfaser. Det vil sige perioder hvor han sover og perioder hvor han er vågen. En søvnfase betyder egentlig bare den periode som starter når han er træt og falder i søvn og varer til han spontant vågner op, fordi han ikke har behov for at sove mere.
Hver søvnfase indeholder perioder hvor vi sover let og hvor vi sover tungt. Der vil naturligt i vores søvnmønster være en helt fast periode hvor vi sover lettere, hvor vi er mere årvågne. Ofte ligger dette tidspunkt omkring kl. 03/04 og det er derfor det ofte er lettere for os at stå op og gå ud at tisse osv. på det tidspunkt end det f.eks. er at skulle stige op en time før vækkeuret ringer.
Det samme mønster har vi om dagen - vi er årvågne og aktive når vi vågner og op igennem formiddagen, frokost og så dykker vi igen midt på dagen igen ofte omkring kl. 3. Her har vi brug for en powernap og hvis vi ikke får en så klarer vi det ofte med lidt sukker og en kop kaffe.
Derudover har vi en cirkadisk rytme. Det er den cyklus vi har, det er vores indre ur. Den cirkadiske rytme styres af mange ting og den følger ofte et bestemt mønster - niveauet af hormoner er forskelligt efter tidspunktet på døgnet, vores kropstemperatur varierer, hvornår vi går på toilettet følger et bestemt mønster. Det samme gør vores appetit, blodtryk osv. Det er altså ikke tilfældigt hvornår vi føler os trætte, udhvilede, sultne osv.
Lys har stor betydning for vores ...
... cirkadiske rytme. Lys fortæller os noget om hvornår vi skal være vågne og hvornår vi skal sove. Derfor er det rigtig godt med dæmpet belysning, nedrullede gardiner osv. når det er sengetid.
Aktiviteter, hvornår vi laver noget, at der sker noget omkring os osv. er med til at bestemme hvornår vi er vågne.
Mad vi spiser, visse måltider hører bestemte tidspunkter til samtidig med at mad er vigtigt i forhold til at vi føler os mætte og trætte. Det hele hænger sammen.
Det er også sådan at der er individuelle forskelle, det vi kalder A og B mennesker eller hos børn ofte betegner som Ugler og Lærker.
Alt sammen har det betydning for vores søvn, både hvornår vi sover, hvorlænge vi sover og hvordan vi sover.
Du fortæller at jeres dreng sover formiddagslur og derefter middagslur om eftermiddagen. Du skriver ikke hvad tid han sover, men han kan meget vel sove omkring kl. 15, som så netop vil være det samme tidspunkt, hvor han om natten vågner (03). Han har altså et dyk og et popup på samme tidspunkt om dagen som om natten.
Jeg ved godt at det er meget søvnteoretisk, det jeg her taler om, men jeg mener faktisk at det er derfor jeres dreng vågner om natten. Det handler ikke om at han sover for meget om dagen, men snarere om hans rytme og tidspunkter han sover på.
Og hvad gør man så ved det ....? Tja, det bedste vil være, hvis I kan forsøge stille og roligt at få ham til kun at sove en lur dagligt - en lidt længere middagslur, der ligger mellem 12-14 da en sådan rytme normalt ikke vil påvirke hans nattesøvn i negativ retning.
I må prøve at får ham til at sove en smule længere om morgenen, udnytte hvis han en dag af sig selv sover bare ½ time mere end ellers, forsøge at skyde formiddagsluren og afkorte den så til tilsidst kan undværes og så satse på en længere middagslur - som ikke ligger for sent på dagen.
Derudover skal I naturligvis sikre jeg at jeres dreng får masser af stimulation, leg, underholdning osv. så han ikke behøver søge det om natten ...
Håber I kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
26. juli 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Jeg er førstegangsforælder og mor til en dejlig dreng på fem...
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
Viden om børn:
Forkælelse - forkælede børn
Små børn kan kun fortælle dig, at de har brug for din hjælp ved at græde. Et lille barn kan ikke på anden måde give udtryk for, at det har behov for at blive taget op, blive skiftet, få mad, blive pludret med, krammet osv.
Derfor skal du altid reagere, når det lille barn græder. Det er en skrøne, at børn udvikler deres lunger, ved at få lov til at græde. Og det er heller ikke korrekt, at man forkæler et barn ved at reagere på dets gråd, tværtimod.
Små børn kan ikke...
Body Mass Index - BMI
Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).
Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.
Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.
En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.