Annonce

Annonce

Svar: Spiseproblemer igen


4. september 2009

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Vibeke

Det lyder som den helt rigtige beslutning at lade jeres datter overgå til flaske med modermælkserstatning og det er super dejligt at det lykkedes for far, ved at tage lillepigen væk - men hold op det har været hårdt for jer alle ... :(

Der er dog igen tvivl om at hun umiddelbart trives godt med flaske, hun kom ret hurtigt op på 1000ml og har været sulten. Hun begyndte at tage på i vægt og du beskriver en pige, som tydeligt var langt mere tilfreds, glad og med overskud til at pludre og udvikle sig. Så alt i alt rigtig godt.

Så sker der et eller andet, som gør at hun pludselig ændrer spisevaner igen og det er svært at vide, hvad det er. Det kan være fordi hun blev lidt forkølet og pludselig fik svært ved at trække vejret godt nok, når hun spiste, det kan også være at smagen af mælken pludselig ikke passede hende og så kan det også bare handle om at hun i en periode lige nu - simpelthen er optaget af andre ting og har naturligt svært ved at koncentrere sig om at spise. Det er helt normalt for alderen og handler ikke om at I gør noget forkert eller ikke gør tingene godt nok.

I er nødt til at fokusere på at jeres datter virker til at trives og hendes indtag af mme er fortsat højt. Det er super fint, hvis hun tager mellem 750-900ml i døgnet - det kan sagtens være tilstrækkeligt til at dække hendes behov. I kan prøve at skifte til en anden mme, for at se om det giver lyst til at drikke lidt mere og så vil det også være rigtig fint at begynde med lidt skemad. Både fordi hun får lidt næring den vej igennem, men også fordi det kan hjælpe til lidt mere rytme for dagen.

Start med lidt grød af ris, majs eller hirse - bare 4-5 tsk. og tilbyd så også vand af kop sammen med skemaden. Tilbyd ...


Annonce

... derudover flasker som I plejer og drikker hun så kun 90 ml så fred være med det :) På ydertidspunkterne tager hun stadig fint fra og I må tro på at hun indtilvidere får hvad hun har behov for.

En plan for dagen, lavet ud fra dine angivne tider, ser nu således ud:

Tidlig morgen 04-05: Flaske som spises halvsovende

Morgen 8: Tilbydes lidt grød af ris, majs, hirse - kun 4-5 skefulde, ikke mere, vand af kop.

Flaske og puttes til lur

Frokost 11.30: Tilbydes igen lidt grød, igen ikke mere end 4-5 tsk. fulde, kun for at give hende lidt rutine omkring det med skemaden og langsomt vende sig til det. Vand af kop.

Flaske og puttes til lur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Eftermiddag 15-16: Flaske

Sover sin 3. lur

Aften ca. 18.45. Du fanger hende som nu i opvågningen fra en lur og hun drikker flasken halvsovende.

Sen aften ca. 23: Flaske gives og hun drikker den i søvne - præcis som du plejer at gøre.

Da hun indtager mest mælk sidst på dagen, har jeg lagt de små måltider mad ind morgen og frokost, for at se om det vil give lidt ro og hjælpe til lidt rytme. Det er som sagt meget vigtigt at hun kun får 4-5 skefulde grød af gangen. Det må ikke fylde så meget at det helt tager pladsen og lysten væk fra mælken og samtidig må hun ikke få så meget, at hun får forstoppelse og dermed ikke vil spise.

I skal generelt være sikre på at det ikke netop er forstoppelse der er problemet hos jer - hvis hun ikke kommer af med sin afføring, så vil hun naturligt heller ikke drikke sin mælk! I skal derfor søge for at holde maven rigtig godt igang - gerne med laktulose - hun skal have afføring en gang i døgnet, når hun får mme.

Jeg håber ovenstående giver lidt ro med på vejen og hjælper jer lidt videre - fortsat held og lykke med hende!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annonce