Annonce

Annonce

Svar: Start i dagpleje og madplan


4. september 2009

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Planen for dagen ser umiddelbart rigtig fin ud og det lyder ikke som om at din dreng mangler hverken mad eller mælk. Når han bliver 8-9 måneder, vil han naturligt begynde at få endnu mere mad i stykker, mad med mere bid i og flaskerne vil nedsættes.

De fleste børn vil i 8-9 måneders alderen trives rigtig godt med ca 3 flasker dagligt og omkring 10 månedersalderen nedsættes til 2 flasker dagligt, hvilket vil være nok til at sikre barnet mælk nok. Der er her tale om ca 200ml pr flaske, det vil sige at de to flasker der ligger mellem 10-12 måneders alderen sikrer barnets jernbehov + den mængde mælk barnet naturligt får via maden.

Hvorvidt jeres dreng vil kunne sove lur i dagplejen allerede mellem 8-9 og ikke mellem 9-10 som nu ... det må tiden vise, måske vil han være så træt af alt det nye, at han naturligt vil sove der - men ellers er det meget normalt at børn ikke sover formiddagslur før kl. 9 ... Men hvis han skal vækkes om morgenen, igang med dagen og være aktiv i dagplejen, så kan det måske godt lykkes at rykke tidspunkterne lidt uden problemer :)

I kan tale med dagplejer om hvorvidt det er bedst at hun giver grøden kl. 8 som han er vant til at få - mod at han så sover lidt længere om morgenen, eller om det er bedre at I vækker ham og giver ham grød hjemme, mod at han så sover tidligere lure i dagplejen.

En forslag til en dagsplan kunne se således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover lidt videre, hvis han ikke vågner af sig selv for at få flaske, så spring den over og så kan den evt. gives om formiddagen i stedet.

Morgen 6.30-7: Havregrød, vand af kop.

Afleveres i dagpleje og tilbydes der lidt frugt, ½ bolle med smør, ost. evt. en flaske at sove på (med mindre han har fået den om morgenen, så skal han ikke have flaske her)

Puttes til morgen/formiddagslur

Frokost 11: Rugbrødshapsere med forskelligt ...


Annonce

... smørbart pålæg, suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk og stille og roligt mere og mere grøntsager i stykker, godt kogte pastaskruer, små stykker frikadelle og lignende.

Puttes til middagslur ca kl. 12-12.30, evt. med en flaske, men stille og roligt udgår denne. Hvis han har fået flaske formiddag, skal han ikke have igen. Hvis han ikke har fået flaske siden tidlig morgen, så er det fint med en flaske her - dog kun en overgang, den forsvinder ofte i 9 måneders alderen.

Eftermiddag 15.30: Tilbydes lidt tykmælk med frugtmos, revne æbler, rugbrødsdrys eller lignende, ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, vand af kop. Skal ikke længere have flaske om eftermiddagen

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags, der skal fortsat være noget mos, men også mad i hånden at bide i og mad i mindre stykker. Vand af kop.

Suppleres evt. med en godnatgrød


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23: Flaske og sover uden mælk til næste morgen tidlig ligesom nu.

Som du kan se, så er det flaskerne om dagen der forsvinder først og de erstattes af lidt mere mad, mad med mere bid i, der gives boller og frugt som mellemmåltider og flasken om eftermiddagen erstattes af en portion tykmælk eller lignende.

De flasker som bibeholdes er altså tidlig morgen, aften og sen aften. Hvis jeres dreng begynder at springe flasken tidlig morgen over, vækkes og starter dagen med grød, så kan dagplejer give ham den ekstra væske inden han skal sove formiddagslur.

Jeg vil tro, at det at I vækker ham om morgenen, naturligt vil gøre at han bliver tidligere træt og derfor også forholdsvis let vil vende sig til den nye rytme. Vær opmærksom på at hvis der er stor forskel på weekend og hverdag, så kan det være forvirrende for ham ... :)

Håber I hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med indkøringen!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Angst hos børn

Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...

Læs mere i Babylex

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen :-)

Ja der er mange spørgsmål for tiden.... rart man får gode råd og information fra dig!

Håber du har nøglen til en bedre nattesøvn for os to "gamle"... vi trænger efterhånden til en go nats søvn...

...og tak for dine tidligere svar - guld!

Mange hilsner
Sanne, mor til tvillinger


Annonce