Svar: Hvor længe skal jeg tilsætte modermælkserstatning i maden? - 9 mdr.
Kære Tina
Det er en god idé ikke kun at lave maden med vand, men at tilsætte mælk. Det er med til at energiberige maden lidt ekstra og det er fortsat vigtigt i 9 måneders alderen, hvor børn jo ofte spiser lidt mindre (fordi de spiser mere selv) og hvor de samtidig bruger enormt meget energi på at kravle, rejse sig ved tingene osv. Børn i denne alder er sjældent stille særlig længe af gangen :)
Fra 9 måneders alderen kan man dog fint begynde at give barnet lidt mere komælk og komælksprodukter og du må således gerne lave f.eks. havregrøden om morgenen med sødmælk, ligesom du også kan give lidt tykmælk eller lignende om eftermiddagen.
Når du ammer 3-4 og nogle gange 5 gange dagligt, så behøver din dreng ikke yderligere mælk. Så får han fint sit mælkebehov dækket hos dig - faktisk får han nok i overkanten og skal skrues lidt ned.
En plan for dagen kan se således ud:
Tidlig morgen 05: Ammes og sover lidt videre
Morgen 7.30-8: Havregrød lavet med vand, smørklat og mælk. Sødmælk af kop
Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, evt. frugtmos (jerntilskud)
Formiddaglur (puttes uden amning)
Frokost ...
... 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt pålæg, gerne fiskepålæg, suppleres med grøntsagsmos, godt kogte pastaskruer, små stykker frikadelle eller lignende. Vand af kop.
Ammes evt. og puttes til middagslur
Eftermiddag 16: En lille portion tykmælk med frugtmos, revne æbler, ½ bolle med smør, frisk frugt i hånden, vand af kop.
Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags, mad i stykker og stadig suppleret med lidt mos - f.eks. kan kartofler moses med lidt sovs og frikadelle kan gives i stykker. Vand eller sødmælk af kop.
Suppleres evt. med en godnatgrød inden sengetid, som en del af putteritualet, vand eller mælk af kop
Ammes og puttes til natten 19.30-20
Sen aften evt. amning
Så hvis du følger ovenstående plan og din dreng får sit mælkebehov dækket hos dig, så behøver du i princippet slet ikke give ham mme i maden længere, men kan give ham sødmælk. Nogle vælger dog slet ikke at give komælk før barnet er 1 år - men det kan man altså godt gøre, det er en vurderingssag og du skal gøre det, du synes virker bedst for jer.
Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Øjenbetændelse
Øjenbetændelse kaldes også conjunctivitis. Det er betændelse i øjets bindehinde, som dækker indersiden af øjenlåget og det hvide af øjet.
Der er to former for øjenbetændelse - en mild og en svær.
Den milde øjenbetændelse opstår ofte hos forkølede børn. Øjet bliver let rødt, det løber i vand, og der kommer "gule klatter" i øjenkrogen, især efter søvn. Denne form for øjenbetændelse skyldes virus, som kun er lidt smitsom, og børn med denne form for øjenbetændelse må...
Ruskevold
Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.
Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.
Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)
Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.
Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.
Du hører nok fra mig igen
Knus fra mig