Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke sove alene


1. september 2009

Kategori:
Alder:
2 år, 9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Renata

Det er helt naturligt at børn i 2-3 års alderen vægrer sig mod at skulle sove alene. Mange børn vil i denne alder begynde at blive bange for mørke og også for små dyr - og børn kan i denne alder sagtens føle sig alene og være utrygge ved at skulle sove selv.

Det er super flot at jeres datter i en alder af kun 2 år og 9 måneder har kunne forklare jer, at hun ikke er bange for sit værelse, sin seng, monstre (kommer ofte også først senere) eller andet - men at hendes angst simpelthen handler om separation, hun er angst for at være væk fra jer, hun føler sig alene.

Det er utroligt vigtigt at I lytter til dette behov og anerkender at hun lige nu er inde i en periode, hvor hun har ekstra meget behov for jeres tryghed og nærhed, brug for at vide at I er der for hende. At hun ikke har lyst til at lægge sig til at sove, uden at I er i nærheden og at hun bliver dybt ulykkelig, når I kræver det af hende - det er tegn på separationsangst og det er utroligt vigtigt at I ikke presser hende her.

Hvis I presser hende, ved at sige "du er en stor pige, der sagtens kan putte selv..." så stiller I krav, som hun ikke er i stand til at honorere og det er meget vigtigt at du er opmærksom på dette. Jo mere du presser hende, jo mere klyngende vil hun naturligt blive og du mærker det jo nu allerede, når hun kommer hjem fra dagpleje og spørger om du vil putte med hende i aften - der er ingen tvivl om at det allerede fylder rigtig meget hos hende og du er nødt til at anerkende hendes behov, så det ...


Annonce

... ikke sætter sig til en mere permanent lidelse.

Forskellige livshændelser kan udløse separationsangst hos børn, der er altså perioder hvor børn naturligt vil være mere sårbare og vil være mere kontakt søgende. Som udgangspunkt gælder at det er langt bedre at forebygge end at helbrede og derfor er I nødt til at give jeres datter den omsorg og nærhed hun tydeligt beder om lige nu.

I beskriver en pige, der ikke umiddelbart har problemer med separationsangst i dagplejen eller i løbet af dagen generelt - lige nu er det om aftenen, når hun skal sove og det skal helst blive ved det ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Mit råd til jer, er at I sætter jer hos hende om aftenen. I skal naturligvis sikre jer at hun ikke bliver puttet for tidligt, hun skal være træt og parat til at sove. Allerede om dagen, når hun spørger om du vil putte med hende, når hun skal sove, så svarer du "Ja selvfølgelig skat, du ligger din seng, så sidder jeg ved siden af dig og læser en historie og jeg bliver hos dig til du sover". Du skal altså berolige hende og betrygge hende og virkelig prioritere den tid sammen med hende.

Hvis hun søger jer om natten, så må det være sådan i en periode og I er nødt til at give hende denne tryghed. Når hun skal sove om aftenen, så må du sige "Jeg er her, jeg går ikke fra dig, jeg sidder lige her skat!" så hun igen og igen hører at det er faktisk sådan det er og derfor stille og roligt lærer, at det er okay at lægge sig og falde i søvn.

Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke med hende.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kravle

De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.

Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...

Læs mere i Babylex

Opkast - baby og børn

Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.

Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for alle dine råd og gode svar. Det er altid en utroligt stor hjælp at skrive til dig :-)

Tusind tak fra Camilla - mor til to.


Annonce